Instellingen

Lenferink: geen spijt geheimhouden komst Benno L. naar Leiden

LEIDEN - De extra raadsvergadering over de komst van pedoseksueel Benno L. naar Leiden is begonnen. De belangstelling is groot: de publieke tribune van de gemeenteraad zit helemaal vol. Bezoekers hebben een spandoek meegenomen.

Het toegestroomde publiek moet regelmatig tot de orde worden geroepen, vooral tijdens de toespraak van burgemeester Henri Lenferink (PvdA). Hij besloot op eigen houtje op het verzoek Benno L. te huisvesten in te gaan, zonder de gemeenteraad daarover in te lichten.

'De afgelopen weken waren voor mij heel heftig en emotioneel', zegt hij de raad. Wel is hij goed gesteund. 'Ik ben trots op de inwoners van de buurt waar L. woont', laat hij de raad weten.

Voet bij stuk

Lenferink staat achter zijn beslissing. Na protesten van mensen die niet wilden dat Benno L. in Leiden zou komen wonen, heeft de Leidse burgemeester voet bij stuk gehouden, omdat volgens Lenferink ook zedendelinquenten ergens moeten wonen. 'Verbannen is al eerder geprobeerd in andere landen. Dat werkt niet. De kans op herhaling neemt daarmee toe, dat is al bewezen', zegt hij.

Een van de voornaamste kritiekpunten van de demonstranten is de locatie waar Benno L. komt te wonen. Die is volgens hen te dicht in de buurt van scholen en andere plekken waar veel kinderen komen. Lenferink zegt in de raadszaal dat de buurt weliswaar kinderrijk is, maar dat 'Benno L. geen kinderlokker is.' Hij bouwde namelijk een relatie op met zijn slachtoffers.  

Geen spijt van geheimhouden komst Benno L. naar Leiden

Volgens Lenferink is de komst van Benno L. naar Leiden 'door onhandigheid' uitgelekt. 'Ik besloot het bewust in het geheim aan te pakken, want ik vond het risico op een uit de hand lopende discussie te groot', zegt hij daarover tegen de raad, 'een uit de hand lopende discussie is pijnlijk voor de slachtoffers.'

Lenferink heeft geen spijt van het geheimhouden van de komst van Benno L. Wel zegt hij het verkeerd te hebben ingeschat: 'deze stad kan meer aan dan ik had verwacht.'