'Vergunning van zwanenmartelaar direct intrekken'

Zwanen
Zwanen
NIEUWERBRUG - Stichting Een Dier Een Vriend heeft de Tweede Kamer verzocht de vergunning van de zwanendrifter uit Nieuwerbrug per direct in te trekken.
Volgens de stichting zou het de zoveelste overtreding van de 69-jarige man uit Nieuwerbrug zijn. Stichting Een Dier Een vriend noemt de man een zwanenmartelaar.
De zwanendrifter uit Nieuwerbrug is woensdag betrapt op het vangen van ongeringde wilde zwanen. Volgens de politie zag iemand dat hij zwanen aan het mishandelen was in een weiland in Wilnis.
De politie vond de man bij de Korenmolenweg waar hij net een zwaan had gevangen met een vangstok. In en bij zijn terreinauto werden achttien zwanen gevonden. De politie zegt dat een aantal daarvan was besmeurd met bloed. Volgens de zwanendifter is dat 'een grote leugen'. 'Er was geen druppel bloed zichtbaar', laat de man aan Omroep West weten.

Negen ongeringde zwanen

De man heeft een vergunning voor het vangen (driften) van zijn eigen geringde zwanen. Omdat hij ook negen ongeringde zwanen had, maakt de politie proces-verbaal op tegen de man. 'De politie is hier geweest en ze hebben geconstateerd dat er niks aan de hand was', reageert de zwanendrifter op dit nieuws.

Verkocht als siervogel

Zwanendriften is een vorm van pluimveehouderij waarbij de zwanen in het wild worden gehouden. Als ze groot genoeg zijn, worden ze gevangen en verkocht als siervogel. Om te voorkomen dat de zwanenkuikens wegvliegen wordt de vleugelpin van een van de vleugels onverdoofd verwijderd.

Ontheffing direct intrekken

Stichting Een Dier Een Vriend zegt verder dat zij al jaren verhalen horen hoe de zwanendrifter uit Nieuwerburg met grof geweld te werk gaat. De stichting is boos dat de man ondanks meerdere overtredingen toch zijn ontheffing mag houden voor het sinds 2008 verboden beroep.