Overname Langeland Ziekenhuis Zoetermeer mislukt, nieuwe overnamekandidaten staan al klaar

ZOETERMEER - Er zijn verschillende gegadigden voor een overname van het noodlijdende Langeland ziekenhuis. Dat zegt de gemeente Zoetermeer. Volgens wethouder Edo Haan staan er meer kandidaten klaar. Wie dat zijn, wil hij niet zeggen.
Donderdag zette de rechter een streep door de overname van het ziekenhuis door de Goudse zorginstelling Fundis. Maar de gemeente Zoetermeer blijft positief. ‘Het ziekenhuis hoeft nog echt niet dicht’, aldus wethouder Edo Haan.
Fundis en het Langeland ziekenhuis bestuderen nu allebei het vonnis van de rechter om te kijken wat de vervolgstappen kunnen zijn.
Volgens de  Zoetermeerse wethouder Edo Haan kan de overname alsnog doorgaan, als Fundis het voorstel aanpast.
Fundis wilde tachtig procent van de aandelen kopen, voor zes miljoen euro en een lening van drie miljoen. De medische staf van het Zoetermeerse ziekenhuis moest dan anderhalf miljoen bijdragen. 
Overigens schreef het ziekenhuis in 2013 voor het eerst weer zwarte cijfers. Het jaar daarvoor maakte ze nog 9,3 miljoen verlies.
De ondernemingsraad van Fundis vond een investering van 9 miljoen euro een te groot risico. Hierdoor zou Fundis zelf in financiële problemen kunnen komen en medewerkers moeten ontslaan.
Het is niet de eerste reddingspoging van die mislukt. Eerder was er al een plan om te fuseren met het Medisch Centrum Haaglanden. Daarna meldde zorgondernemer Loek Winter zich, maar ook dat liep op niets uit.