Peiling: Lokale partijen grote winnaar bij verkiezingen

DEN HAAG - Lokale partijen kunnen naar verwachting rekenen op zo'n 30 procent van de stemmen. Dat schrijft vakblad Binnenlands Bestuur, op basis van onderzoek van I&O Research. Daarmee overtreffen de lokale partijen het succes van vier jaar geleden met 4 procent.
Lokale partijen doen het met name goed onder mannen van 50 jaar en ouder, met een middelbare opleiding en woonachtig in minder stedelijke gebieden. Ook D66 gaat het volgens de peiling goed doen: de partij zou kunnen rekenen op 10 tot 11 procent van de stemmen. Dat is zo'n 2 procent meer dan vier jaar geleden.
De regeringspartijen PvdA en VVD gaan flink inleveren. In 2010 kregen zij respectievelijk 15,7 en 15,5 procent van de stemmen, nu moeten beide op 5 procent verlies rekenen.

Landelijke politiek bepalend

Ondanks het succes van de lokale partijen blijkt de landelijke politiek doorslaggevend te zijn bij het bepalen van een stem. Een kwart zegt vooral op basis van de landelijke politiek een keuze te maken, eenderde zegt het mee te wegen. Vooral jongeren kijken met name naar de landelijke politiek.
Aan het onderzoek deden 10.500 mensen mee.