Instellingen

Sebastiaan Langeveld uit Leiden twaalfde bij Omloop

Sebastian Langeveld
Sebastian Langeveld

LEIDEN - De Leidse Sebastiaan Langeveld blijft voorlopig de laatste Nederlandse winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad. De winnaar van 2011 finishte zaterdag als twaalfde achter de Britse winnaar Ian Stannard.

Stannard klopte zijn Belgische medevluchter Greg Van Avermaet (BMC) in de sprint. De beste Nederlander was Niki Terpstra die als vijfde eindigde. De Omloop geldt traditioneel als de openingswedstrijd van het West-Europese wielerseizoen. De Nederlandse renners Niki Terpstra en Lars Boom waren in de laatste 30 kilometer mee in de aanval, maar ze misten de slag toen Van Avermaet en Stannard op 15 kilometer van de streep demarreerden.

Terpstra en Boom waren op zo'n 35 kilometer van de streep in Gent, bij de beklimming van de Molenberg, weggereden uit de voorste groep. De Nederlandse renners kregen de snelle Boasson Hagen met zich mee. De drie reden een voorsprong van bijna 1 minuut bij elkaar, totdat Boom met nog 23 kilometer te gaan een lekke band kreeg en terugviel in het achtervolgende pelotonnetje.

Het was vervolgens meteen gedaan met de samenwerking vooraan, want Terpstra en Boasson Hagen probeerden elkaar te lossen. Het resultaat was dat ze op 15 kilometer van de streep werden ingelopen, waarna Stannard en Van Avermaet in de aanval gingen.