Instellingen

Haagse raad veegt vloer aan met gemeente-journaal van Baldewsingh

DEN HAAG - Het plan van de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh voor een gemeentelijk journaal op televisie wordt van links tot rechts neergesabeld.

Geen enkele partij in de Haagse gemeenteraad steunt het idee. Veel partijen reageren vol onbegrip op het voorstel. Bovendien zijn ze verbaasd over de stelling van de wethouder en lijsttrekker van de PvdA dat er bij gemeenteraadsvergaderingen maar twee of drie journalisten aanwezig zijn. Iedereen wijst erop dat dit er veel meer zijn.

Baldewsingh zei vrijdag in het programma Nieuwsuur dat hij zich zorgen maakt over de teloorgang van de lokale journalistiek. Hij vindt dat verslaggevers hun werk niet goed doen en niet genoeg graven. Daarom overweegt de gemeente een eigen tv-journaal te beginnen. Maar volgens goede bronnen is dat plan tijdens vergaderingen van het college van burgemeester en wethouders nooit als een voldragen voorstel op tafel geweest.

Geen steun

Mocht het ooit wel tot een raadsvoorstel komen, dan is hiervoor geen enkele steun in de raad. ‘Als hij dit serieus wil, moeten we het maar eens goed bespreken. En dan zijn wij hier niet voor,’ zegt bijvoorbeeld VVD-leider Boudewijn Revis.

Ook binnen de eigen partij van de wethouder wordt met verbazing gereageerd. Bij veel raadsleden is het wel opgevallen dat er meer journalisten op de tribune zitten en dat die ook wel degelijk de politiek kritisch volgen, vertellen ze.

'Ik hoop niet dat dit serieus is'

D66-wethouder Marjolein de Jong Twitterde: ‘Baldwesingh wil controle over Haags journaille! Persvrijheid?’ Voor een toelichting verwijst ze naar mediawoordvoerder en raadslid Martijn Bordewijk. Die veegt eveneens de vloer aan met de suggesties van de wethouder. ‘Ik hoop niet dat het serieus is, want dan is het te gek voor woorden. Typisch een PvdA-oplossing: ‘Ik vind dat iets slecht gaat, dus dan ga ik het zelf regelen.’ Dit is een heel raar idee. Ik neem niet aan dat dit een voorstel van het college is.’

Bordewijk vindt dat de gemeente heel zorgvuldig moet zijn in de relatie met media. Soms is die onvermijdelijk, bijvoorbeeld als de gemeente subsidies geeft. Maar dan moet de politiek zich nooit met de inhoud bemoeien. Ook heeft de gemeente een rol als het gaat om publieksvoorlichting. In dat geval moet dat altijd voor iedereen duidelijk zijn.

De slechtst mogelijke oplossing

Een eigen journaal opzetten, gaat echter veel te ver, zegt Bordewijk. ‘Dat is de slechtst mogelijke oplossing. Ik zegt dit niet omdat het nu campagnetijd is, maar dit voorstel moeten we snel uit de lucht knallen. Het is niet gezond.’

Ook lijsttrekker Inge Vianen van GroenLinks is verbaasd over de stelling van Baldewsingh dat er slechts twee of drie journalisten op de publieke tribune zitten. Over het journaal is ze terughoudend omdat de wethouder zijn voorstel niet tot in detail uitlegde. ‘Maar het lijkt mij dat het in ieder geval onafhankelijk moet zijn en niet een spreekbuis voor Rabin en de andere leden van het college.’

'Belachelijk plan'

Richard de Mos van de Groep de Mos noemt het plan ‘belachelijk’. Hij snapt niet wat de wethouder wil. ‘Laten we de bestaande zenders als Omroep West en Den Haag FM zo goed mogelijk faciliteren. Maar dit is een bizar idee.'