Enorme toename ouderenpartijen

Rollator
Rollator
DEN HAAG - Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen doen opmerkelijk veel partijen mee die zich hard maken voor de belangen van ouderen. De senioren komen in 57 gemeenten met in totaal 71 lijsten, heel wat meer dan de 19 van vier jaar geleden. Dat blijkt uit een analyse van alle kieslijsten die de NOS heeft gemaakt in samenwerking met de regionale omroepen.
Een deel van de groei komt voor rekening van OPA, een afkorting van Ouderen Politiek Actief. Deze beweging is opgericht toen duidelijk werd dat ouderenpartij 50-PLUS niet wilde meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. OPA doet mee in 32 gemeenten.
Ook in Den Haag doen drie ouderenpartijen mee: OPA, de Ouderenpartij HOOP en Groep De Mos/Ouderenpartij Den Haag van oud-PVV-er Richard de Mos.  

OPA en OMA

Verwarrend genoeg heet de OPA-beweging in Amsterdam OMA. Dat staat voor Onbevreesd, Modern, Authentiek. De verwarring wordt nog groter omdat in de hoofdstad ook gestemd kan worden op de Ouderen Partij Amsterdam (afkorting OPA) en de Partij voor de Ouderen, die weer gelieerd is aan 50-PLUS.
In Rotterdam is er eveneens keuze uit drie ouderenpartijen: OPA, de Rotterdamse Ouderen Partij (ROP) en de Seniorenpartij Rotterdam. In Utrecht, Eindhoven, Gouda en Arnhem kan gekozen worden uit twee ouderenpartijen. In tientallen andere gemeenten doet een ouderenpartij mee.

Wanneer ben je oud?

De vraag is wel wanneer precies sprake is van ouderen. Gouda's 50+partij mikt kennelijk op een redelijk breed publiek, in Zeeland moet je iets ouder zijn voor 55+Terneuzen, terwijl de lat in Ede het hoogst wordt gelegd met de 65pluspartij. Dan is het misschien gemakkelijker om te kiezen voor het Algemeen Ouderen Verbond of een van de vele Seniorenpartijen.
Jongeren hebben heel wat minder mogelijkheden. Net als in 2010 zijn er maar zes speciaal op jongeren gerichte partijen. JAN (Nederweert), Jong Uden en de Jongerenpartij JO (Best) waren er vorige keer ook al bij. Nieuw zijn Student & Starter (Utrecht) , Student en Stad (in Groningen) en de Partij voor de Jeugd (Haarlem).

Weinig ouderenpartijen in grijze gemeenten

Uit een inventarisatie van het ANP blijkt overigens dat in gemeenten waar naar verhouding de meeste 65-plussers wonen, nauwelijks lokale ouderenpartijen te vinden zijn.