Verkiezingsdebat in Zuidplas: bezuinigingen, fuseren, afstand tot kiezers

ZUIDPLAS - Bezuinigingen op onderhoud spelen ook in Zuidplas een grote rol. Deze bezuinigingen leveren veel geld op, maar ze zorgen ook voor meer zwerfvuil en onkruid. En dat is dan weer een bron van ergenissen voor de inwoners van Zuidplas.
De huidige bezuinigingen op onderhoud en beheer van de openbare ruimte moeten volgens de VVD deels worden teruggedraaid. 'De komende vier jaar willen we 750.000 euro terug naar onderhoud en beheer', zegt VVD'er Ferry van Wijnen. Volgens Dico Bak van de ChristenUnie/SGP betekent het plan van de VVD dat de onroerendzaakbelasting met 10 procent omhoog zou gaan. 'En dat is niet de bedoeling, volgens ons moet je de burger betrekken bij het schoonhouden.'
PvdA/Groenlinks wil ook dat de stad er schoon bij ligt, maar ziet daar geen mogelijkheden voor in het budget. 'Als we het geld ergens anders vandaan zouden kunnen halen, dan zou dat zeker ook gaan naar beheer en onderhoud. Maar wij weten niet waar we het geld vandaan moeten halen, dus kunnen de bezuinigingen niet worden teruggedraaid', legt Pieter Beeldman van de PvdA.

Wel of niet opnieuw fuseren

Hoewel de fusie van de gemeente Zuidplas pas vier jaar geleden is, wordt er toch al af en toe hardop nagedacht over een nieuwe fusie. 'We moeten erover nadenken, maar ik wil benadrukken dat we voorlopig niet gaan fuseren', zegt D66. Zijn collega Paul van Drenth van Nieuw Elan Zuidplas is het hier volledig mee eens: 'Eerst Zuidplas op de kaart zetten, en pas later verder kijken.'
Volgens D66 is het goed als Zuidplas een eventuele fusie op de agenda zet. 'Het Rijk kan ons natuurlijk dwingen om te fuseren, en dan is het verstandig als wij wel al weten met wie we willen fuseren.' Het is voor D66 en voor Nieuw Elan Zuidplas te vroeg om te zeggen met wíe ze dan dat dan willen. 'Nee, ik ga geen namen noemen', zegt Van Drenth.

Kiezers beter bereiken

Uit onderzoek van 2013 bleek dat de gemeente Zuidplas niet dichtbij de burgers staat. Veel gehoorde klachten zijn slechte informatievoorziening en gebrekkige communicatie. 'Ik denk dat dat we op deze punten zeker kunnen verbeteren door doelgericht informatie te verstrekken', zegt Jan Verbeek van het CDA. Zijn collega André Muller van de SP is het met hem eens: 'geen algemene informatie-avonden op het stadhuis, maar juist per doelgroep een avond organiseren.'
Daarnaast moet het dagelijks bestuur van Zuidplas de deur uit, vindt de SP. 'Als wij de straat op gaan merk je pas wat er speelt en wat er volgens de inwoners van Zuidplas allemaal mis gaat, zoals bijvoorbeeld het strooibeleid in de winter ', zegt Muller. 'Er gaan zeker wel dingen mis, maar we doen genoeg. Laten we nu niet te negatief worden, want we doen voldoende voor de inwoners', reageert Verbeek.

De Omroep West-verkiezingskaravaan

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt Omroep West door de regio, met de Verkiezingskaravaan. Iedere werkdag bezoeken we een andere gemeente. De dag wordt afgesloten met korte live-radiodebatten vanuit een kroeg. We praten over hete hangijzers in de gemeente met kleine discussies en vooral veel verschillende meningen, een gesprek met politici en vooral met ‘gewone’ mensen. Publiek is meer dan welkom!