Komst Poetin naar kerntop onzeker door crisis in Oekraïne

DEN HAAG - Op de kerntop in het World Forum in Den Haag komen over precies drie weken 58 wereldleiders bijeen. Maar misschien dat één belangrijke gast, de Russiche president Vladimir Poetin, niet komt.
Door de crisis in Oekraïne is de verhouding gespannen tussen Poetin en de Amerikaanse president Obama, die het initiatief nam voor de kerntop. 'Als het binnen drie weken niet tot een opheldering komt, dan loop je de kans dat Poetin er geen zin meer in heeft', stelt onderzoeker Pauk Wilke van het Instituut Clingendael.
Sinds het conflict in Oekraine is de verhouding tussen de Verenigde Staten en Rusland gespannen. De VS, die de kerntop hebben geïnitieerd, komen niet naar de G8 in Sotsji, een ander belangrijk overleg. Rusland kan op haar beurt besluiten om dan ook niet naar Den Haag af te reizen voor de top.
Tijdens de top zal hoe dan ook gesproken worden over de situatie in Oekraïne. Volgens Wilke van het Clingendael Instuut zal er vooral buiten de vergadertafel om over het conflict worden gesproken. 

Angst voor oorlog

Naast de eventuele politieke gevolgen maken ook Oekraïners in de regio zich zorgen om het conflict. Svetlana Rusli woont sinds vijf jaar in Zoetermeer en komt uit de Krim, het schiereiland van Oekraïne dat centraal staat in het conflict. Rusli volgt het nieuws op de voet. Ze heeft nauw contact met familie en vrienden in het gebied. 'Ik hoop niet dat het tot een oorlog komt', aldus de Zoetermeerse.
De kerntop, ook wel Nuclair Secutiry Summit genoemd, is op 24 en 25 maart in het World Forum.
»  Lees alles over de kerntop in ons dossier