Instellingen

ADO-directeur bevestigt: Fraser tekent voor 2,5 jaar

DEN HAAG - ADO-directeur Piet Jansen heeft maandagavond bevestigd dat Henk Fraser de nieuwe hoofdtrainer van ADO Den Haag wordt. ‘Hij tekent deze week een contract voor 2,5 jaar’, aldus Jansen.

‘Op de dag dat Maurice Steijn werd ontslagen, hebben wij na het gesprek met Maurice gesproken met Henk Fraser. Ik wist op dat moment niet hoe de reactie van Fraser zou zijn. Ik dacht heel even dat hij het misschien niet zou doen', vertelt Jansen over de wijze waarop ADO Den Haag Fraser heeft gepolst voor het hoofdtrainerschap. ‘ADO Den Haag en Fraser hebben in een eerder stadium de afspraak gemaakt dat hij in goede en in slechte tijden de opvolger van Maurice Steijn zou worden. Toen hebben wij bedenktijd gevraagd om te kijken onder welke condities dat zou kunnen, waarop Henk meer bedenktijd wilde om over het zakelijke gedeelte na te denken’, vervolgt de ADO-directeur.

‘Wij hebben vervolgens ook gekeken wat er onder Fraser anders gebeurde. Je wil als directie wel het gevoel hebben dat het goed gaat komen. Daar hebben wij een aantal weken voor gehad. Het helpt natuurlijk wel dat ADO Den Haag dan zoveel punten pakt. We hebben vervolgens een aantal gespreken gevoerd over wat er anders gaat en die gesprekken voelden goed aan’, vervolgt Jansen. De absolute doorslag voor de directeur kwam na die gesprekken. ‘Henk was in de voorgeschiedenis niet zo zichtbaar voor mij. Hij schikte zich heel erg achter Maurice Steijn, hij trad niet zo naar buiten’, is Jansen van mening. ‘Als je met hem praat dan zie je dat hij dat heel rustig en netjes doet. Maar als je wat langer met hem praat dan zie je wel dat hij duidelijk is. Dat hij wat strenger is, dan dat hij in eerste instantie overkomt. ‘

De vacante rol als assistent-trainer wordt voorlopig niet ingevuld

Doordat Fraser nu wordt aangesteld als hoofdtrainer ontstaat er een nieuwe vacante positie in de staf, die van assistent-trainer. ‘We gaan met de huidige staf dit seizoen afmaken’, zegt Jansen. ‘Er komt niemand bij. Aan het einde van het seizoen gaan we evalueren hoe we de technische staf van komend seizoen gaan inrichten.’ Dat betekent dat Fraser tot het einde van het seizoen wordt geassisteerd door Ekrem Kahya en keeperstrainer Joop Hiele.

Geen ontsnappingsclausule bij degradatie, wel bij positieverbetering

Fraser tekent aan het einde van deze week zijn eerste contract als hoofdtrainer. Mocht ADO Den Haag onverhoopt degraderen, dan staat er geen clausule in zijn contract die hem de kans geeft op te stappen. ‘Die is niet opgenomen. Dan gaan wij gewoon door met hem’, zegt Jansen. ‘Maar stel je voor dat er een grote club komt over een jaar. Dan moeten wij hem ook de kans geven om weg te gaan.’

Henk Fraser is momenteel op trainingskamp met Jong Oranje. De nieuwe hoofdtrainer van ADO Den Haag fungeert daar als assistent-trainer, een rol die hij komende zomer gaat beëindigen. Vanuit het trainingskamp heeft hij laten weten klaar te zijn voor zijn eerste hoofdtrainerschap. 'Nu is het moment, nu moet ik het doen’, aldus Fraser.