PVV stelt vragen over jihadbruiden uit Gouda

© anp
GOUDA - De PVV heeft minister Lodewijk Asscher vragen gesteld over de jihadbruiden uit Gouda. Het AD meldde dinsdag dat vijf vrouwen uit Gouda de afgelopen maanden zijn afgereisd naar Syrië om daar 'hun steentje bij te dragen aan de heilige oorlog'.
PVV-Kamerlid Joram van Klaveren wil van de minister weten of de vrouwen in beeld zijn bij de Nederlandse autoriteiten. De partij vindt dat Syriëgangers gestraft moeten worden en hun Nederlandse nationaliteit moeten verliezen als ze een dubbele nationaliteit hebben. Van Klaveren wil weten of Asscher deze visie ook heeft.
Volgens het AD zouden een autotochtone Nederlandse, een Bosnische en drie Marokkaanse vrouwen naar Syrië zijn vertrokken. De meeste jihadbruiden zijn volgens de politie via sociale media met de Syriëstrijders in contact gekomen.

Zo'n 120 Nederlanders in Syrië

Voor zover bekend zijn er geen Goudse mannen naar het gebied afgereisd. Op dit moment zitten er naar schatting tussen de 100 en 120 Nederlanders in Syrië. Tot nu toe kwamen 11 Nederlandse jihadisten om.
In het AD liet de minister al weten dat hij gaat praten met politie, hulpverleners en de gemeente Gouda. Hij vindt dat moet worden voorkomen dat jongeren gaan vechten in Syrië.