Bomen Oostpolder in Gouda onder politiebegeleiding gekapt

GOUDA - Onder politiebegeleiding is dinsdagochtend begonnen met de kap van zo'n 87 bomen op twee percelen in de Oostpolder bij Gouda. De gemeente heeft een kapvergunning afgegeven, maar de eigenaar van de percelen heeft bezwaar aangetekend en noemt de kap illegaal.
Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft opdracht gegeven voor de bomenkap om de kade van de Ringvaart te kunnen ophogen. Volgens de eigenaren van de twee percelen - in het Oostpolderpark en naast hun boerderij aan de 2e Moordrechtse Tiendeweg - kan dat ook zonder bomen te kappen. Zij worden gesteund door Milieudefensie en de Partij voor de Dieren.
Donderdag wordt het bezwaarschrift van de familie Houdijk door een commissie van de gemeente Gouda beoordeeld. 'Als die bepaalt dat de kapvergunning ongeldig is, zijn er wel al bomen gesneuveld. Een bizar verhaal', aldus Milieudefensie, die zondag nog een demonstratie hield in de Oostpolder om de kap tegen te gaan.

Geen toestemming gegeven

Het hoogheemraadschap heeft afgelopen vrijdag een brief bezorgd bij de familie Houdijk om toestemming te vragen om de werkzaamheden op hun land uit te voeren. De familie heeft dat geweigerd en gevraagd om een gesprek komende vrijdag, na de hoorzitting. Maar dat heeft het hoogheemraadschap aan zijn laars gelapt, aldus de familie Houdijk.