Grote zorgen om 'jihadbruiden' uit Gouda

GOUDA - Vijf Islamitische vrouwen uit Gouda zijn de afgelopen maanden naar Syrië vertrokken om deel te nemen aan de burgeroorlog in het land. Ze treden daar in het huwelijk om toestemming te krijgen mee te vechten met de mannelijke Jihadisten. Buurtbewoners in de wijken maken zich ernstige zorgen.
'Het is belangrijk dat wij elkaar nu ondersteunen. Het kan iedereen met een zoon of dochter overkomen', zegt Sarie Donk, directeur van buurthuis De Speelwinkel. Het buurthuis organiseerde afgelopen zondag een bijeenkomst om het thema Syriëgangers bespreekbaar te maken.
Tijdens deze bijeenkomst, die alleen toegankelijk was voor moeders en dochters, werd duidelijk hoezeer het thema leeft binnen de gemeenschap. 'Er is angst, schaamte en ook een deel ontkenning. Ze weten dat het gebeurt, maar denken dat het niet bij hun in de buurt voorkomt', aldus Donk, die een aantal van de naar Syrië gereisde meisjes persoonlijk kent.

Deelname is een soort emancipatie

Godsdienst wetenschapper Martijn Stoutjesdijk noemt het vertrek van de meisjes uit Gouda een 'slechte ontwikkeling'. Hij vermoedt dat de vrouwen een statement willen maken. 'Het is voor een vrouw moeilijker om deel te nemen aan zo’n strijd. Je zou het bijna een soort van emancipatie kunnen noemen als zij daar heen gaan en toch deelnemen aan zo’n conflict.'
Stoutjesdijk, die gespecialiseerd is in 'radicale Islam', verwacht niet dat de terugkomst van de Jihadstrijders grote problemen gaat opleveren. 'Uit studies komt naar voren dat iemand die Jihadstrijder is niet automatisch ook een terrorist wordt. Dat zijn echt twee verschillende dingen. Het komt voor, maar het is een minderheid van de gevallen.'