Haagse meisjes als ‘jihadbruid’ naar Syrië

Jihadstrijders Syrië
Jihadstrijders Syrië
DEN HAAG - Net als in Gouda overwegen ook meisjes uit Den Haag om als ‘jihadbruid’ af te reizen naar Syrië. Dat zegt Houda el Hamdaoui van de Haagse stichting Moeder en Dochter.
‘We hebben contact met meisjes die op het punt stonden om te gaan, maar waarbij de ouders er na informatiebijeenkomsten net op tijd bij waren om ze tegen te houden’ zegt el Hamdaoui. ‘Het ging toen om ongeveer vijf meisjes. Nog steeds lopen er vrouwen rond met die ideeën, maar daar hebben wij geen contact mee. Het gaat vooral om jonge, naïeve meisjes en dat baart ons ontzettend zorgen.’
Deze week werd bekend dat vijf jonge vrouwen uit Gouda in het huwelijksbootje zijn gestapt, om zo mee te kunnen strijden met de rebellen in Syrië. Volgens Midden-Oosten deskundige Martijn Stoutjesdijk is dat voor vrouwen een vorm van emancipatie. ‘Voor een vrouw is het moeilijk om mee te strijden. Het huwelijk is een manier om toch deel te kunnen nemen aan het conflict.’ Hij benadrukt dat in Syrië geen enkele veiligheid voor de vrouwen gegarandeerd kan worden.
Vrouwenhandel
Houda el Hamdaoui vergelijkt de ‘jihadbruiden’ met vrouwenhandel. ‘Bij een van de meisjes wilden de tussenpersonen die de vrouwen moesten ‘ronselen’ geld krijgen voor het huwelijk. Dat zie ik als vrouwenhandel en prostitutie. We kennen verhalen waarbij de vrouw bij het overlijden van de man doorgegeven wordt aan de volgende.’
Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn er in totaal ongeveer twintig vrouwen naar Syrië vertrokken. Waar ze vandaan komen en wie dat zijn is niet duidelijk.
Niet direct een terrorist
Volgens Stoutjesdijk zijn vertrekkende Syrië-gangers in de meeste gevallen geen terroristen. ‘Een op de negen keert terug als terrorist. Het is een heel andere stap om deel te nemen aan een gewapend conflict, dan onschuldige burgers aan te vallen.’ De kans dat een jihadstrijder bij terugkomst een terroristische aanslag in het thuisland pleegt of voorbereidt is daarom volgens hem ook zeer klein.