Studenten TU Delft laten zonneboot zien aan publiek

DELFT - Na een jaar zwoegen hebben studenten van de TU Delft woensdagochtend hun zonneboot gepresenteerd aan publiek op de HISWA in Amsterdam. Met de zonneboot doen 32 studenten eind juni mee aan de wereldkampioenschappen voor boten op zonne-energie, de DONG Engergy Solar Challenge.
Volgens de studenten is de boot met zo’n 100 kilo extreem licht. De boot kan tussen de 40 en 45 kilometer per uur varen en maakt gebruik van ‘fietsstabiliteit’.
‘Door de kleine draagvleugels en het hoge zwaartepunt is de boot niet stabiel. De bestuurder compenseert dit net als hoe een fiets werkt, door de richting in te sturen waarin de boot dreigt te vallen. Door dit principe te gebruiken kunnen de draagvleugels extreem klein zijn’, aldus de studenten. Hierdoor heeft de boot varend op draagvleugels, net zoveel waterweerstand als een mensenhand die in het water steekt.

Parcours van 200 kilometer

Sinds 2005 doet elke twee jaar een nieuw team van de TU Delft mee aan de DONG Energy Solar Challange. Dit jaar varen de teams zo snel mogelijk van Blauwestad naar Leeuwarden over een parcours van 200 kilometer. Het TU Delft Solar Boat team heeft de race al twee keer gewonnen.
De DONG Energy Solar Challenge is van 28 juni tot en met 5 juli 2014.