Scheveningen langzaam op slot

Hekken kerntop Den Haag
Hekken kerntop Den Haag
DEN HAAG - Scheveningen groeit langzaam uit tot een vesting. Behalve dat er tientallen paaltjes zijn neergezet voor toezichtcamera’s, zijn er hekken ingevlogen vanuit Engeland.

Door Marcel van den Eng

Zelfs Britse technici zijn naar Nederland gekomen om de speciale hekken neer te zetten. De gevaartes zijn eerder gebruikt tijdens de Olympische Spelen in Londen. De Britse regering heeft de hekken aan Nederland uitgeleend voor de kerntop.
Uit de Staatscourant blijkt dat het ministerie van Defensie luchtafweergeschut neerzet op het terrein van de Kennemer Zweefvliegclub aan de Vogelaardreef in Noordwijk en het NAM-terrein aan de Leeweg. Ook parkeerplaats 'De Kuil' aan de Wassenaarseslag in Wassenaar is aangewezen voor een raketlanceerinstallatie. Zowel militairen als burgerbewakers mogen geweld gebruiken als er indringers op de terreinen zijn.

Examenfeestje

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen liet eerder weten dat er rond de kerntop een examenfeestje gepland stond, maar die is op het laatste moment afgeblazen. Wel zijn er volgens de gemeente Den Haag twee verhuizingen.
Een incassobureau verhuist in verband met de kerntop tijdelijk naar een onderkomen boven Den Haag Centraal. Het bedrijf is gevestigd aan de overkant van het World Forum, waar de tientallen wereldleiders op 24 en 25 maart gaan vergaderen. 
Ook staat rond de kerntop een verhuizing gepland van een Brits gezin naar het afgesloten gebied rond het voormalige congresgebouw. ‘Onze ambtenaren zijn volop in touw deze mensen bij hun verhuizing te begeleiden’, aldus een woordvoerder.