Instellingen

Grootste fietsflat voor Den Haag Centraal

DEN HAAG - De fietsflat aan de Rijnstraat naast het Centraal Station in Den Haag wordt geheel vernieuwd en krijgt er 1.350 plekken bij. Er is dan plaats voor in totaal 4.100 fietsen. Het is daarmee de grootste fietsflat van Nederland. ‘Iets om trots op te zijn’, aldus de Haagse wethouder Peter Smit (VVD, verkeer).

De stalling kost bijna 7 miljoen euro en wordt begin volgend jaar opgeleverd. De nieuwe flat vervangt de bestaande. Die is voor fietsers soms lastig te bereiken omdat de helling niet ideaal is. Ook kent hij maar één in- en uitgang.

Bij het ontwerpen van de nieuwe fietsflat is veel aandacht besteed aan comfort voor de gebruikers. Voetgangers en fietsers die vanaf de straat naar de fietsflat willen, hoeven straks de rijbaan voor taxi's niet meer over te steken. Naast de entree op straatniveau krijgt hij ook een volwaardige in- en uitgang op het niveau van het busplatform daarboven. Daardoor ontstaat een betere aansluiting op het station en op het nog te bouwen station voor de Erasmuslijn.

Nieuwe stalling krijgt ook lift

Verder komt er een lift in de fietsflat, zodat die ook goed toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking of met grote fietsen zoals bakfietsen.

De nieuwe fietsflat krijgt een extra verdieping zodat ruimte ontstaat voor de extra fietsen en voor bredere gangpaden. De contouren van de fietsflat sluiten aan op die van het station en de gevels worden bekleed met verticale lamellen.

Bijna fiets op je hoofd

Aan de andere kant van Den Haag Centraal ontstond afgelopen zomer ophef over de fietsenrekken. De bovenste rekken op het Koningin Julianaplein schoven te makkelijk uit waardoor bij het stallen of ophalen van een fiets ook andere fietsen naar beneden kwamen. Een man kreeg daardoor bijna een fiets op zijn hoofd.