Instellingen

Bestolen Haagse kerk vooralsnog niet bankroet

orgel
orgel

DEN HAAG - De Haagse Doopsgezinde Kerk zal niet snel in geldproblemen komen, hoewel er 650.000 euro uit de kas is verduisterd. Dat heeft voorzitter van de kerkenraad Clara Wesselink woensdag gezegd.

Het Voorburgse echtpaar Hans en Brigitte S., dat jarenlang penningmeester van de vrijzinnige kerk aan de Paleisstraat was, zou in een periode van tien jaar in totaal 6,5 ton hebben gestolen zonder dat de controlerende kascommissie dat doorhad.

Een 'fors bedrag' en een 'flinke hap uit de reserves', aldus Wesselink, maar toch heeft de diefstal op korte termijn geen gevolgen. 'Het is niet zo dat we onze predikant niet meer kunnen betalen, in liquiditeitsproblemen komen of volgend jaar failliet zijn.'

Aangifte

Of het ontbrekende geld op de lange termijn wel voor problemen zorgt, is nog niet duidelijk. 'We zijn natuurlijk ook bezig met het nemen van maatregelen', stelt Wesselink. 'We hebben aangifte gedaan, zijn een civielrechtelijke procedure gestart en er is beslag gelegd op hun bezittingen.'

Mocht het stelende stel ineens schoon schip willen maken en het geld willen teruggeven, dan is de kerkenraad ook bereid om onderling tot een oplossing te komen. 'Ze blijven wel onze broeder en zuster.' Vooralsnog zijn de pogingen van de raad daartoe echter gestrand.