Instellingen

Demonstratie in Den Haag tegen Poetin en Russische troepen op de Krim

Demonstratie tegen Poetin bij Russische ambassade in Den Haag
Demonstratie tegen Russische troepen in de Krim

DEN HAAG - Oekraïense en Russische demonstranten voerden woensdag actie voor de Russische ambassade in Den Haag. De betogers willen dat de Russische president Vladimir Poetin zijn troepen terughaalt van de Krim. Ze zijn van plan om de komende dagen opnieuw voor de ambassade te demonstreren en zich dan ook voor het Amerikaanse consulaat in Amsterdam te laten horen.

Woensdagmiddag staan enkele tientallen voornamelijk Oekraïense actievoerders voor de ambassade van Rusland. Ze zwaaien met Oekraïense vlaggen en dragen borden waarop Poetin onder anderen een terrorist wordt genoemd. Ook de vergelijking met Adolf Hitler wordt gemaakt.

Zodra ambassadepersoneel zich in de omheinde tuin laat zien, roepen de demonstranten leuzen als 'Poetin, rot op'. Een paar betogers zijn van Russische afkomst en zeggen zich 'te schamen voor Rusland'.

Hongerstaking

Organisator Suzanne Dostaleva zag de ontwikkelingen op tv en wilde in actie komen. 'Stel dat iemand anders over de grenzen van jouw eigen land komt, kan je dan op de bank blijven toekijken? Of Poetin nu volgende week of vandaag of over een uurtje iets doet, de oorlog is begonnen.' Dostaleva is in hongerstaking gegaan en is van plan alleen nog maar te drinken totdat Rusland de situatie laat de-escaleren.