Verkiezingsdebat: D66 en Trots in Pijnacker-Nootdorp oneens over subsidie

PIJNACKER-NOOTDORP - Subsidies, een tweede verbindingsweg tussen Pijnacker en Nootdorp en cameratoezicht stonden woensdagavond centraal in het lijsttrekkersdebat van de Omroep West-verkiezingskaravaan in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.
Maar liefst elf lijsttrekkers van VVD, CDA, D66, Trots, PvdA, GroenLinks, Eerlijk Alternatief, Leefbaar Pijnacker-Nootdorp, Partij voor de Dieren, CU-SGP en Gemeentebelangen waren naar Grand Café De Drie Heeren in Pijnacker gekomen.

Subsidies

In het mini-debat over subsidies aan culturele instellingen en andere verenigingen stonden D66 en Trots lijnrecht tegenover elkaar. Trots wil alle bezuinigingen hierop terugdraaien. 'Wij vinden dat er maximaal 20 procent op het originele budget gekort mag worden', zei lijsttrekker Harald van Zielst.
Volgens D66 zijn de bezuinigingen niet meer terug te draaien. 'Tijdens de vorige raadsperiode moesten we 7 miljoen euro bezuinigen en deze periode moet er ook weer bezuinigd worden', aldus Peter Hennevanger. Hij ziet ook steeds meer 'cultureel ondernemerschap'. 'Verenigingen worden creatiever en vinden zelf oplossingen. Voor de verenigingen die het echt moeilijk hebben, hebben we een stimuleringsfonds opgericht.'

Tweede verbindingsweg

Een tweede verbindingsweg tussen Pijnacker en Nootdorp zal er voorlopig niet komen, zo bleek verder uit het debat. Lijsttrekker Geurt Visser van Gemeentebelangen: 'Wij zijn vóór een tweede verbindingsweg, maar gezien de financiële situatie zal dat volgend jaar nog niet gaan gebeuren.'
GroenLinks is überhaupt tegen. 'Wij zijn wel voor bereikbaarheid', zei Wineke 't Hart. 'Maar dan met het openbaar vervoer en de fiets. Daar moeten goede voorzieningen voor komen.'

Cameratoezicht

Als het gaat om cameratoezicht zijn VVD en Eerlijk Alternatief vóór. 'We hebben te maken gehad met aanrandingen en geweldsincidenten, bijvoorbeeld in het Klaproostunneltje in Pijnacker. Een camera kost 30.000 euro en dat hebben wij er voor over', aldus lijsttrekker Hanneke van de Gevel van Eerlijk Alternatief.
De CU-SGP combinatie is geen voorstander. 'De verantwoordelijkheid voor veiligheid ligt bij de samenleving. Dat moeten we stimuleren, zoals wijktoezicht door een burgerwacht. Een camera moet een laatste redmiddel zijn.' De Partij voor de Dieren vindt camera's een grove inbreuk op de privacy.
De verkiezingskaravaan van Omroep West is donderdag in Katwijk. Meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart vind je hier.