Vliegende en kruipende robots in de Cyber Zoo in Delft

DELFT - De TU Delft heeft sinds kort een eigen dierentuin. Geen standaard zoo met dieren, maar een Cyber Zoo met robots. Het is een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.
Robots zoals de vliegende libelle DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.
Guido de Kroon, assistent-professor TU Delft, laat een DelFly opstijgen. 'Ik vind het heel rustgevend om naar te kijken. De DelFly is erg licht. Ik ben er door gefascineerd, niet alleen dat we ze kunnen laten vliegen maar ook dat je in staat bent om kleine robots te maken.’

Marslandschap

De Cyber Zoo, het nieuwe TU-lab in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek, is een gebied van 10 bij 10 meter waar zwermrobots alle ruimte hebben voor interactie. Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdagingen voor de kruipende robots. Een net van 7 meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen. 
Met twaalf hightechcamera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden. 

Zwermrobots

De wijze waarop zwermrobots werken, is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen.
Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.