Instellingen

Gouda start ook een straatbieb

Free Library
Free Library

GOUDA - In navolging van steden als Den Haag, Leiden en Delft krijgt ook Gouda te maken met het fenomeen ‘straatbieb’. Op diverse locaties in de stad verschijnen vanaf zaterdag 15 maart kleine boekenkastjes op straat.

Het recept voor deze straatbieb is simpel: staat er een boek dat je interesseert, dan neem je het mee. Je kan het omruilen voor een eigen exemplaar of terugbrengen wanneer je het uit hebt.

Het initiatief voor de straatbieb komt van Alianne ter Veer. Drie maanden na haar oproep om ook in Gouda met een straatbibliotheek te starten, wordt het plan realiteit. Het idee van de straatbieb is ingegeven door bezuinigingen. Bibliotheken moeten de deuren sluiten en mensen hebben steeds minder budget voor een abonnement. Veel mensen hebben een kast vol boeken. Door de straatbieb worden vraag en aanbod aan elkaar geknoopt.

Bibliotheek schenkt boeken

Bibliotheek Gouda draagt het initiatief een warm hart toe en heeft een paar boekenkasten en een flinke stapel jeugdboeken geschonken. Leerlingen van Het Segment, een school voor praktijkonderwijs, maken ook een aantal kastjes.

Straatbieb Gouda trapt af met boekenkastjes op de volgende locaties: Van Bergen IJzendoornpark, Spieringstraat, Wilhelmina van Pruisenlaan, Eerste Kade, Houtmansplantsoen, IJsellaan, Joubertstraat en Turfmarkt.

Binnenlocaties

Ook is er een aantal binnenlocaties: Bruisplaats (Vredebest), Speelwinkel (Raam), De Bühne (Achterwillens) en het Nelson Mandela centrum (Bernadottelaan). Het aantal Goudse straatbiebs zal gestaag blijven groeien. Wie mee wil doen, kan zich aanmelden via de facebookpagina ‘Straatbieb Gouda’.