Instellingen

'Stoppen Haags cultuurpaleis kost meer dan 20 miljoen'

Maquette Cultuurpaleis Den Haag

REGIO - ‘DEN HAAG - Het stopzetten van de bouw van het cultuurpaleis in Den Haag gaat de gemeente meer dan twintig miljoen euro kosten. Het gaat om geld dat al voor het project is uitgegeven en om verplichtingen die de gemeente is aangegaan. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag.

Afgelopen najaar heeft een meerderheid van de gemeenteraad groen licht gegeven voor de bouw van het Spuiforum op het Spuiplein, een nieuw gebouw voor het Koninklijk Conservatorium, het Nederlands Danstheater en het Residentie Orkest. De bestaande Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater moeten hiervoor worden gesloopt.

Verkiezingscampagne

Toch laait de discussie over het 181 miljoen euro kostende project in de verkiezingscampagne weer op. Alle oppositiepartijen en een PvdA-raadslid willen het besluit na de verkiezingen terugdraaien. Het project zou volgens hun te veel geld kosten in deze crisistijd en er is te weinig steun voor in de stad.

Ook architect Rem Koolhaas die de bestaande gebouwen ontwierp, mengde zich woensdag in de discussie door te stellen dat ‘zijn’ gebouwen nooit als tijdelijk waren bedoeld. Dat wordt door het gemeentebestuur wel als argument gebruikt om te kiezen voor een nieuw Spuiforum. 

Onomkeerbare betalingen

Maar stopzetten van het cultuurpaleis zou betekenen dat de gemeente meer dan twintig miljoen euro kwijt is, zegt een gemeentewoordvoerder. Dat zijn ‘onomkeerbare betalingen’ zoals de kosten voor de bouw van het tijdelijke Zuiderstrandtheater op het Norfolkterrein op Scheveningen. Daar zullen de gezelschappen hun voorstellingen geven tijdens de verbouwing.

Verder zitten in het bedrag het werk dat de architect heeft verricht voor het ontwerp van het cultuurpaleis en de contracten die met aannemers zijn gesloten. Met het tekenen van die contracten is de gemeente financiële verplichtingen aangegaan.

'Niet onder de indruk'

Inge Vianen van oppositiepartij GroenLinks is niet onder de indruk van dit bedrag. ‘Het geld dat tot nu toe is uitgegeven is geen weggegooid geld. Wij willen geen nieuw Spuiforum maar de huidige theaters renoveren. Dan heb je dezelfde voorbereidingen nodig.’

PvdA-raadslid Gerard Verspuij stelde eerder al dat hij zich niet zo druk maakt om het verlies van miljoenen euro’s door schadeclaims van aannemers. Verspuij stemde als enige PvdA’er tegen het cultuurpaleis. ‘Desnoods bieden we deze aannemers werk aan op andere plekken in de stad, zoals het renoveren van achterstallig onderhoud van woningen’, zo zei hij.