Instellingen

Miljoenen euro's moeten automobilisten in regio Den Haag verleiden files te mijden

DEN HAAG - Overheden trekken de komende vier jaar opnieuw miljoenen uit om automobilisten te verleiden buiten de spits te rijden. In de regio Den Haag gaat het om een bedrag van in totaal honderd miljoen euro.

Sinds 2011 wordt met allerlei acties geprobeerd het verkeer op grote fileknooppunten te verminderen. Daardoor mijden nu dagelijks ongeveer 13.500 automobilisten in Nederland de spits. Jaarlijks gaat het om ruim 3 miljoen bestuurders, blijkt uit onderzoek van het rijk.

Minister Melanie Schultz noemt de eerste resultaten veelbelovend. ‘Ze laten zien dat veel mensen door kleinschalige lokale maatregelen slimmer gaan reizen. De sleutel tot het oplossen van fileleed hebben we zelf in de hand. Maar het vraagt lange adem en doorzettingsvermogen om gewoontes te veranderen.’

'Fietssnelwegen'

De maatregelen die het spitsmijden moeten stimuleren zijn breed. Zo gaat het om 'fietssnelwegen', beter openbaar vervoer en vervoer over water in plaats van over de weg. Daarnaast werken bedrijven en scholen mee om de werktijden en schooltijden aan te passen.

Op een congres in Zwolle heeft Schultz donderdag met twaalf regio's nieuwe afspraken gemaakt om de spits nog verder te verminderen. Het ministerie en de regio's gaan daarin samen nog eens 600 miljoen euro investeren de komende jaren. Dat moet leiden tot een 10 procent kortere reistijd van deur tot deur in de spits in de drukste gebieden.