Bejaarden breien recordsjaal in Scheveningen

DEN HAAG - Het is nog geen lente in verzorgingstehuis Uiterjoon in Scheveningen, want de bewoners breien met z’n allen een enorme sjaal. Hij moet drie kilometer lang worden.
Het wordt een Friese sjaal, want de bewoners hebben tijdens hun wekelijkse creamiddag het thema Elfstedentocht gekozen. ‘Van het een kwam het ander’, vertelt begeleidster Marjanne Quispel. ’We hoorden over het huidige record van de langste Friese-sjaal, die staat op 2869 meter en 15 centimeter, dus wij gaan nu voor de drie kilometer’.

Twee recht, twee averecht

Het breipatroon bestaat uit 40 steken, twee recht, twee averecht, 40 naalden blauw en wit. De sjaal wordt gemaakt met breipennen vier. 'Ik heb al 25 meter gebreid', vertelt mevrouw de Jong-Van der Zwan. Ik ben 92 jaar en ik vind dit een ontzettend leuk project, ik brei de hele dag'.

Het blijft geen sjaal

Als hij af is wordt de sjaal waarschijnlijk verknipt zodat er omslagdoeken voor baby’tjes van gemaakt kunnen worden. ‘Wat moet je met een sjaal van drie kilometer’, zegt Marjanne. ‘Je kan hem niet dragen, dus we maken er dan liever iets anders van zodat hij als nog gebruikt kan worden’.
De sjaal moest eigenlijk op 21 maart klaar zijn, maar die datum gaan ze niet halen. Er is besloten nog minimaal vier maanden door te ploeteren.