Verkiezingsdebat: moet er een jachthaven, een cultuurhuis en tunnel in Katwijk komen?

KATWIJK - Het cultuurhuis, de jachthaven en een tunnel voor de N206 stonden donderdagavond centraal in het lijsttrekkersdebat van de Omroep West-verkiezingskaravaan in de gemeente Katwijk.
Negen vertegenwoordigers van de partijen VVD, Gemeentebelangen, Hart voor Katwijk, ChristenUnie, D66, PVDA, Kies Katwijk, CDA en OPA Katwijk waren aanwezig in café De Lindeboom.

Cultuurhuis

Er moet in Katwijk een cultuurhuis komen. Een theater met 200 zitplaatsen en de bibliotheek. De raad is daarmee akkoord, maar als het aan de VVD ligt, moet het plan alsnog worden teruggedraaid. De kosten zijn 15 miljoen euro. Over de locatie is nog onduidelijkheid.
Anita van Ginkel-Lanting van Hart Voor Katwijk noemt het van de zotte. ‘Dat grote bedrag hebben we straks nodig voor ouderenzorg en jeugdzorg. Het plan gaat 443 euro per huishouden kosten en dat is veel te veel.’ Volgens de VVD is er wel ruimte voor een bibliotheek, maar ook niet meer dan dat. Nico van Hoogdalem: ‘Een extra zaal waar lezingen gehouden worden hoeft niet in de bibliotheek. Daarvoor zijn genoeg ruimtes in Katwijk aanwezig.’ Ook Gerard Bol van GemeenteBelangen vindt een klein zaaltje genoeg. ‘Je kunt bijvoorbeeld denken aan een opklapbaar tribunegedeelte, dan kunnen er toch meerdere voorzieningen onder één dak. Het is een verrijking voor de toekomst.’

Eindelijk een jachthaven?

In Katwijk wordt al meer dan 60 jaar gesproken over de realisatie van een jachthaven. De ondernemers zien het wel zitten, het is goed voor de economie, maar de christelijke partijen hebben zo hun bedenkingen. Een jachthaven zou de zondagsrust kunnen verstoren en dat zou de identiteit van Katwijk aantasten.
Ralf Boland van D66 vindt het op dit moment sowieso onverstandig om een groot project op te zetten. ‘We moeten wel in gesprek blijven over het onderwerp, maar er spelen nu belangrijkere dingen.’ De PVDA ziet mogelijkheden maar wel onder voorwaarden. Nelly Smits benadrukt het belang een achterlangs verbinding. Klaas Jan van der Bent van de ChristenUnie is voor een kleinschalige jachthaven: ‘Het zou goed zijn voor het toerisme, maar Katwijk mag er geen financiële risico’s mee lopen.’

Een tunnel voor de N206

In het debat over de tunnel werd vooral veel geruzied over wie welke oplossing heeft bedacht. Katwijk wordt sinds jaar en dag doorsneden door de provinciale weg de N206. Wordt het zo langzamerhand niet tijd voor een tunnel om lawaai en stank tegen te gaan? De verwachting is dat de verkeersdrukte alleen maar toe gaat nemen door de aanleg van de Rijnlandroute waar de N206 op aansluit.
Jaap Haasnoot van KiesKatwijk vindt dat de provincie verantwoordelijk is voor de tunnel. ‘De weg is van de provincie, die moet ervoor zorgen dat de tunnel fatsoenlijk wordt aangelegd.' Volgens Jeroen van Ravensbergen van het CDA ligt dat anders. ‘De oplossing is samenwerken met de provincie. Zij willen bijvoorbeeld graag dat er op de weg 80 kilometer per uur gereden mag worden. Wil willen dat niet, maar willen best wat boter bij de vis doen als ze dan ook meebetalen.’
Kees Kraaijenoord van de partij OPA ziet niet zoveel problemen: ‘Die tunnel moet er komen. Maar onder voorwaarde het niet gaat leiden tot belastingverhogen. Wat we niet willen is dat is dat de ouderen die niets meer kunnen doen aan hun inkomen hierdoor getroffen worden. Overigens is de haalbaarheid van de plannen nog nergens aangetoond.’
De verkiezingskaravaan van Omroep West is vrijdag in Leidschendam-Voorburg. Meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart vind je hier.