Instellingen

Middeleeuwse gildes keren terug in modern mbo

Jet Bussemaker
Jet Bussemaker

DEN HAAG - Moderne mbo-opleidingen zoals die tot media- en gameontwikkelaars krijgen binnenkort te maken met het middeleeuws principe van gildes. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs gaat hier de formule van meester en gezel toepassen. Ze trekt hiervoor 25 miljoen euro uit maakte ze vrijdag bekend.

De eeuwenoude formule wordt nu vooral toegepast bij de opleiding tot goud- en zilversmeden in Schoonhoven. En ook patissiers, schoorsteenvegers en de horeca kennen het principe van meester en gezel. ‘De meestertitel maakt goed vakmanschap beter zichtbaar en laat jongeren zien dat zij met een mbo-diploma op zak kunnen doorgroeien naar topniveau’, aldus Bussemaker.

Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland is blij met het besluit van Bussemaker. ‘De meestertitel laat zien dat vakwerk, 'ambachten' serieus worden genomen en worden erkend als ruggengraat van onze economie. We hebben ze ook hard nodig.’ De Sociaal-Economische Raad liet zich ook al eerder positief uit over een uitbreiding van de meesterstitel.

Rondgang langs mbo

Bussemaker maakte de afgelopen maanden een rondgang langs het middelbaar beroepsonderwijs. Ze sprak met leerlingen, docenten en bestuurders. Het voorstel om het meester- en gezelprincipe uit te breiden, is een van de uitkomsten hiervan.