Instellingen

VVD opent de aanval op PVV: plannen niet onderbouwd

Wethouder Boudewijn Revis

DEN HAAG - De Haagse PVV moet snel duidelijkheid verschaffen over hoe die partij de plannen uit het verkiezingsprogramma wil betalen. Want zolang de PVV geen enkele financiële onderbouwing biedt, wordt de kiezer gepaaid met ‘vage beloftes’. Dat zegt de Haagse VVD-leider Boudewijn Revis vandaag tegen Omroep West. Daarmee opent hij de aanval op rechts.

Met nog anderhalve week te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen wil de VVD-leider dat de PVV de ‘financiële kaarten op tafel legt’. Hij wijst erop dat het verkiezingsprogramma van die partij geen paragraaf kent waarin precies wordt uitgelegd hoe alle plannen worden betaald en waarop exact moet worden bezuinigd om dat mogelijk te maken. ‘Het verkiezingsprogramma van de PVV heet ‘Duidelijke taal’, maar het zijn alleen vage beloftes,’ zegt Revis.

PVV-lijsttrekker Léon de Jong voelt zich niet geraakt door de kritiek. Volgens hem is het programma wel financieel solide en is het precies duidelijk waarop de PVV wil bezuinigen.

VVD zelf ook onder vuur

De kritiek van de VVD-leider komt in de week waarin de VVD zelf ook onder vuur lag. Dit omdat Revis in een interview had gezegd dat er flink kan worden bezuinigd op de taxibus. Gehandicapten zouden dan met de bus of tram moeten. Dat is ook mogelijk, vindt hij omdat de gewone trams en bussen een lage instap hebben gekregen en veel haltes toegankelijker zijn gemaakt.

Nu nuanceert hij dat verhaal. ‘Wij zijn niet bang om te laten zien hoe wij dingen betalen. En de taxibus is een voorziening voor mensen die het ook echt nodig hebben. En dat blijft ook in stand. Wij trekken daar in ons programma vier miljoen voor uit,’ zegt hij.

Ga anders reizen

Maar toch kan niet alles zo blijven. ‘We zien ook dat het belastinggeld niet altijd doelmatig wordt gebruikt. En als er mensen zijn die op een andere manier kunnen reizen - daarvan zeggen we dan ook: ga op een andere manier reizen.’