Noodkreet ondernemers: 'laat vrachtwagens rijden tijdens kerntop'

NSS
NSS
DEN HAAG - Tijdens de kerntop in Den Haag moeten winkels en distributiecentra in de Randstad ook buiten de venstertijden bevoorraad kunnen worden. De vrachtwagens zouden dan de hele dag goederen mogen afleveren. Die oproep doen de brancheorganisaties EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN).
De werkgevers zijn gefrustreerd over 'het gebrek aan flexibiliteit van gemeenten'. Die zouden vasthouden aan de venstertijden, waarbinnen vrachtwagens in de steden mogen komen. Maar veel wegen in de Randstad zijn juist op die tijdstippen afgesloten voor al het verkeer.
Als bedrijven buiten de venstertijden bevoorraden, krijgen ze een boete. EVO en TLN vinden de kerntop belangrijk voor Nederland en nemen de hinder voor lief. Maar gemeenten mogen zich best wat soepeler opstellen. De bedrijven zelf nemen maatregelen om de winkels open te houden door bijvoorbeeld extra nachtploegen in te zetten.
Hekken staan er

Den Haag ontvangt voor de Nuclear Security Summit (NSS) op 24 en 25 maart meer dan 50 staats- en regeringsleiders, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten. Er worden veel maatregelen getroffen voor de veiligheid van de bezoekers. De eerste hekken zijn onlangs geplaatst.