Universiteiten geven meer hulp in de studiekeuze

Eerstejaars verzamelen voor El Cid Leiden
Eerstejaars verzamelen voor El Cid Leiden
LEIDEN - Universiteiten in onder meer Leiden en Delft gaan jongeren die een studie willen kiezen een handje helpen. Vanaf zaterdag is op elke universitaire website per studie een overzicht te vinden met belangrijke cijfers over de kansen op de arbeidsmarkt, het aantal eerstejaars en het aantal contacturen.
Iedere universiteit gebruikt hiervoor hetzelfde programma. Dat heeft de vereniging van universiteiten VSNU laten weten.
De keuzehulp 'Studie in Cijfers' is zaterdag officieel gelancerd op de Universiteit van Amsterdam. De bedoeling is dat studenten makkelijker inzicht krijgen in de opleiding en studies onderling beter kunnen vergelijken.
Hulp tegen afhaken studenten
De VSNU hoopt hiermee de uitval van eerstejaarsstudenten in te perken. Nu gaat een kwart van de eerstejaars na zijn eerste jaar niet door met de opleiding van zijn keuze en dat is te veel, zegt de vereniging.
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is blij met de nieuwe studiekeuzehulp. 'Een van de oorzaken dat studenten stoppen met hun opleiding is dat ze van te voren niet goed weten wat de studie precies inhoudt. Goed om te zien dat alle universiteiten nu met ‘Studie in Cijfers’ de aankomende studenten de perfecte tool bieden die informatie geeft over de inhoud van de studie en over het arbeidsmarktperspectief', aldus de bewindsvrouw.
Ook de Landelijke Studenten Vakbond is blij met de studiebijsluiter. 'De druk op scholieren om een juiste studiekeuze te maken neemt sterk toe', zegt voorzitter Jorien Janssen.