Goud Melissa Wijfje op WK schaatsen 1500 meter

Melissa Wijfje
Melissa Wijfje
TER AAR - Melissa Wijfje uit Ter Aar is vrijdag wereldjuniorenkampioen schaatsen op de 1500 meter geworden. Wijfje was in het Noorse Bjugn ruim een seconde sneller dan olympiër Antoinette de Jong die op de tweede plaats eindigde.
'Wauw, ik ben wereldkampioen!', zei de achttienjarige Wijfje vol ongeloof. 'Dit was volledig volgens plan. Ik wilde in een sprint naar de finish rijden en dat is gelukt.' Wijfje klokte 2.00,65 op de schaatsmijl. De Jong werd tweede (2.01,71) voor de Russiche Yellzaveta Kazelina: 2.03,97.
In Noorwegen worden in één weekend zowel het WK allround als de WK afstanden verreden voor junioren. Op de eerste omloop van de 500 meter noteerde Wijfje de achtste tijd: 40,78. In het algemeen klassement staat Wijfje na dag één op de tweede plaats. De Jong is lijstaanvoerder.
Het WK schaatsen wordt zaterdag voortgezet met de 1000 en 3000 meter voor vrouwen. Op de afsluitende zondag staat de tweede 500 meter op het programma, evenals de ploegenachtervolging. Wijfje wordt geschaard in het rijtje Antoinette de Jong-Yvonne Nauta.