Zwanendrifter Groene Hart niet verdacht van mishandelen van zwanen

zwaan
zwaan
NIEUWERBRUG - De zwanendrifter uit Nieuwerbrug die vorige week betrapt is op het vangen van ongeringde wilde zwanen wordt niet verdacht van het mishandelen van zwanen. Dat zegt Recreatie Midden-Nederland op hun website.
Eerder is in verschillende media verschenen dat een buitengewoon opsporingsambtenaar(boa) van Recreatie Midden-Nederland heeft gezien dat de zwanen werden mishandeld. Dat klopt volgens Recreatie Midden-Nederland niet. De politieagent en de boa hebben niet kunnen constateren dat de 69-jarige zwanendrifter bezig was met het mishandelen van de zwanen.

Zwanenmartelaar

De 69-jarige man laat zaterdag aan Omroep West weten met de dood bedreigd te worden na het nieuws over de mishandeling van de zwanen. ‘Ik mishandel helemaal geen zwanen en dat ik word neergezet als dierenbeul heeft gevolgen voor mijn bedrijf. Sommige klanten willen al geen zwanen van mij kopen’.
Stichting Een Dier Een vriend noemde de man een zwanenmartelaar en had de Tweede Kamer verzocht de vergunning van de zwanendrifter per direct in te trekken. ‘Mensen snappen totaal niet wat ik doe. In de afgelopen tien jaar heb ik al vijf keer voor de rechter gestaan en alle vijf keer ben ik in het gelijk gesteld. Ik doe niets verkeerds’, zegt de zwanendrifter.
Geen wilde zwanen
De 69-jarige man laat ook weten dat het zijn eigen zwanen waren die hij bij zich had toen de politie hem betrapte. ‘Het waren  geen wilde zwanen. De ongeringde zwanen die ik in mijn auto had zijn gekortwiekt toen ze piekkuiken waren en kunnen nog niet geringd worden. Ik herken de vogels aan de puntjes die ik eraf knip’. Tegen de zwanendrifter is een proces-verbaal opgemaakt. Of hij moet voorkomen of een boete moet betalen weet de man nog niet.                                

Zwanen voor de verkoop

Zwanendriften is een beroepsterm voor het vangen van zwanen. In beginsel mogen alleen geringde zwanen worden gevangen. Het is een vorm van pluimveehouderij waarbij de zwanen in het wild worden gehouden. Als ze groot genoeg zijn, worden ze gevangen en verkocht als siervogel. Om te voorkomen dat de zwanenkuikens wegvliegen wordt de vleugelpin van een van de vleugels onverdoofd verwijderd. Volgens de zwanendrifter klinkt dat pijnlijker als in werkelijkheid is. ‘Het stelt niet zoveel voor, je kunt het vergelijken met een baby die een prik krijgt’.