Atsedu Tsegay favoriet voor zege ABN Amro CPC Loop

Atsedu Tsegay
Atsedu Tsegay
DEN HAAG - Ethiopiër Atsedu Tsegay gaat zondag als favoriet van start bij de ABN Amro CPC Loop in Den Haag. De strijd om de Nederlandse titel lijkt te gaan tussen Koen Rayymakers en Khalid Choukoud.
Het persoonlijke record op de halve marathon van Tsegay is 58.47. Dat is de vierde tijd ooit gelopen ter wereld en slechts veertien seconden langzamer dan het wereldrecord uit 2010 van zijn landgenoot Zersenay Tadese. Het parcoursrecord van de CPC Loop is 58.33, in 2007 gelopen door de Keniaan Samuel Wanjira.
De belangrijkste uitdagers van Tsegay zijn de Kenianen Ezekiel Chebii, Jacob Kendagor, Dennis Kimetto, Edwin Kipyego en John Mwangangi. Stanley Biwott heeft zich afgemeld. Kipyego schreef de CPC Loop vorig jaar op zijn naam in 1:00.05. De organisatie zet zondag in op een nieuw parcoursrecord.
De veertigste editie van de CPC Loop is gelijk het decor voor het Nederlands kampioenschap op de halve marathon. Hagenaar Khalid Choukoud zal de 21 kilometer normaal gesproken het snelste afleggen. Koen Raymaekers is zijn belangrijkste uitdager. Bij de vrouwen geldt Andrea Deelstra als topfavoriete.

Live op TV West

Omroep West doet zondag live verslag van de ABN Amro CPC Loop. TV West zendt vanaf 14.00 uur live uit. De halve marathon vangt om 14.30 uur aan. Op Radio West is de loop vanaf 12.00 uur te volgen. Ook via internet en de mobiele app doet Omroep West verslag.