PvdA: never nooit met PVV in Haags stadsbestuur

Gemeenteraad Den Haag
Gemeenteraad Den Haag
DEN HAAG - De PvdA in Den Haag wil definitief niet in een college van B en W zitten met de PVV. 'Dat zal never, nooit gebeuren', zei lijsttrekker Rabin Baldewsingh zaterdag tijdens het lijsttrekkersdebat op radio 1 vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Hij had zich er al eerder tegen uitgesproken, maar nog niet in deze felle bewoordingen.
Ook D66 deed de PVV in de ban, terwijl de SP stelde 'niet te willen samenwerken met een partij die discrimineert'. De PVV zelf noemde het besturen van de stad samen met de PvdA 'onverantwoord'. 'De Hagenaars zijn PvdA-moe', zei lijsttrekker Léon de Jong.
De politici van PvdA, D66, SP en PVV gingen met elkaar in debat over werkgelegenheid, integratie en het Spuiforum. De emoties in de zaal liepen soms hoog op. De lijsttrekkers van PvdA en D66 verdedigden het besluit om het Cultuurpaleis aan het Spui te bouwen. 'Af en toe moet je als bestuurder lef tonen', zei D66-lijsttrekker Ingrid van Engelshoven. De PVV wil na de verkiezingen opnieuw een stemming in de gemeenteraad over het omstreden plan.
 'Dit is een apart-leving'
De partijen aan tafel vlogen elkaar in de haren over de toekomst van de Schilderswijk. PvdA-lijsttrekker Baldewsingh riep iedereen op om te stoppen met 'stigmatiseren', omdat het juist goed zou gaan. De SP verweet de collegepartij dat de bibliotheken zijn gesloten. 'Er is nu een apart-leving en geen samenleving', zei Bart van Kent. In het debat waren de drie lijsttrekkers eensgezind in hun weerzin over de PVV. 'U zaait angst en oogst verdeeldheid' (PvdA), 'De PVV is een bedreiging van de stad' (D66) en 'Elke stem op de PVV is weggegooid' (SP).