Tien jaar USAR: Zuid-Hollanders redden mensen in rampgebieden

WESTLAND - Reddingsoperaties bij ingestorte gebouwen, aardbevingen, orkanen of overstromingen; de 141 leden van het Urban Search And Rescue Team (USAR.NL) draaien hun hand er niet voor om. USAR.NL heeft z’n thuisbasis in Zoetermeer en bestaat inmiddels tien jaar. Dat werd zaterdag groots gevierd in één van de hallen van Flora Holland in Naaldwijk.
‘Deze dag is voor onze familieleden bedoeld om te laten zien wat we allemaal doen’, zegt Marcel van Vught van USAR. ‘Zij moeten altijd klaar staan op het moment dat wij binnen twee uur weer op een vliegveld moeten zijn om te vertrekken naar het buitenland voor tien dagen.’ Want zo’n oproep kan ieder moment binnenkomen. Dus ook als de leden van USAR aan het werk zijn. ‘Op m’n werk staan mijn spullen klaar. Ik ben ingeënt, paspoort bij de hand en dan gaan we weg naar het buitenland en daar komen we soms in hele extreme situaties terecht.’

Kindje en moeder uit puin gehaald

Van Vugt is bijvoorbeeld ingezet na de aardbeving in Haïti in 2010. ‘Dan praat je over 200.000 doden en 300.000 gewonden. Dat is onvoorstelbaar. We hebben een kindje van twee onder het puin vandaan gehaald, samen met haar moeder. Wat er dan door je heen gaat… De enorme vreugde die daar is. Maar we hebben ook  mensen moeten bergen. Soms krijg je achteraf een briefje van familie: ‘Dank je wel dat jullie dat gedaan hebben, dat ze niet ergens in den vreemde liggen.’ Dat is enorm lonend.’
Zaterdag lieten de teamleden tijdens verschillende demonstraties zien wat er allemaal komt kijken bij een reddingsoperatie. Zo werd er gezaagd in beton, waren de reddingshonden in actie te zien en werd er ook gespalkt, wat bij een aardbeving veelvuldig dient te gebeuren, zo is de ervaring.
Het USAR is twee keer als compleet team in gezet in het buitenland. In 2005 in Pakistan en in 2010 in Haïti. Ook in het binnenland is de expertise van het team gebruikt bij verschillende aangelegenheden, zoals twee jaar geleden bij de ingestorte tribune van de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente. In 2010 kwam USAR ook in actie toen in Rotterdam een parkeergarage in aanbouw instortte.

Opgericht in 2003

USAR.NL is in 2003 opgericht, mede naar aanleiding van de aardbeving in Turkije (1999) en de vuurwerkramp in Enschede (2000). Het team heeft de taak om, na een ramp waarbij mensen of dieren zijn ingesloten of bedolven, integrale hulp te verlenen in binnen- en buitenland.  De bedoeling is dat de leden van het team mensen en dieren opsporen, redden en in veiligheid brengen.
Het gros van de 141 leden van USAR.NL komt uit Zuid-Holland. Er zitten verpleegkundigen bij, speurhondenbegeleiders, zoek- en redpersoneel, ondersteunend personeel en leiding afkomstig uit de veiligheidsregio’s Zuid-Holland, de politie, Defensie en het Medisch Centrum Haaglanden. Het team is daarmee één van de vijf Europese teams dat in staat is om onder bijzonder zware omstandigheden en langdurig reddingsoperaties uit te voeren.