John Mwangangi (Kenia) wint ABN Amro CPC Loop

DEN HAAG - De veertigste editie van de ABN Amro CPC Loop heeft een Keniaanse winnaar gekregen. John Mwangangi bereikte zondag als eerste de finishlijn. De strijd bleef lang spannend, maar een toptijd zat er niet in.
De tijd is teleurstellend. De organisatie had ingezet op een tijd van 59 minuten en gehoopt, gezien de weersomstandigheden, op een nieuw parcoursrecord of zelfs een wereldrecord. Maar er werd geen tijd rond de 58.30 gelopen, maar boven het uur. Het tempo lag laag in de eerste kilometers waardoor er geruime tijd een grote kopgroep was.
Als eerste loste topfavoriet Atsedu Tsegay uit Ethiopië. Uiteindelijk kwamen er vijf Kenianen door in de kopgroep na 15 van de 21 kilometer: Ezekiel Chebii, Jacob Kendagor, Edwin Kipyego, John Mwangangi en Ezrah Sang. Sang moest het viertal als eerste laten gaan en vlakbij de pier van Scheveningen moest ook Kipyego, de winnaar van vorig jaar, zijn rivalen laten gaan. Chebii haakte niet veel later ook af.
Kendagor en Mwangangi liepen vanaf Scheveningen gebroederlijk richting het finishterrein op het Malieveld. Vlakbij Madurodam plaatste Mwangangi zijn beslissende demarrage. Hij kwam na 1 uur en 25 seconden als eerste over de eindstreep. Kendagor (1:00.32) werd tweede voor Chebii (1:00.56). De onttroonde Kipyego werd zesde.
Khalid Choukoud uit Den Haag werd Nederlands kampioen op de halve marathon tijdens de CPC Loop. De vrouwenwedstrijd werd door Jip Vastenburg gewonnen.
Live op TV West
Omroep West doet zondag live verslag van de ABN AMRO CPC Loop. TV West zendt vanaf 14.00 uur live uit. De halve marathon vangt om 14.30 uur aan. Op Radio West is de loop vanaf 12.00 uur te volgen. Ook via internet en de mobiele app doet Omroep West verslag.
» Meer over de ABN AMRO CPC Loop in ons dossier