F-16's boven Den Haag tijdens kerntop

Straaljager
Straaljager
DEN HAAG - Tijdens de kerntop op 24 en 25 maart zijn twee F-16's van de Luchtmacht permanent in de lucht om het luchtruim boven Den Haag te bewaken.
Ze worden in de lucht bijgetankt. Het is een van de maatregelen om de top in Den Haag op 24 en 25 maart veilig te laten verlopen, meldt de NOS. De F16's moeten onbekende vliegtuigen onderscheppen, identificeren en zo nodig uitschakelen. De jachtvliegtuigen worden in de lucht bijgetankt door KDC-10-tankervliegtuigen. De kosten voor een uur vliegen met een F-16 zijn naar schatting zo'n 20.000 euro. In totaal worden tijdens de NSS-top 8000 medewerkers van Defensie ingezet: 4000 militairen en 4000 marechaussees.

Kosten lopen op

Wat de hele veiligheidsoperatie kost, is niet duidelijk. De overheid wil niet zeggen hoeveel hiervoor is uitgetrokken maar naar verluidt gaat het om 15 miljoen euro. Dit budget is volgens bronnen inmiddels met enkele miljoenen overschreden.

Voor de organisatie van de top heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken 24 miljoen euro gereserveerd. De gemeente Den Haag heeft 3,5 miljoen uitgetrokken voor de organisatie. Daarnaast heeft de gemeente ook miljoenen gestoken in het terugkopen en opknappen van het World Forum, waar de top plaatsvindt.

Radar op Valkenburg


De NAVO ondersteunt de operatie met AWACS-toestellen, vliegende radarstations, van de vliegbasis in Geilenkirchen in Duitsland. Op het voormalige marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk komt een 'discusradar' te staan. Die speelt een belangrijke rol bij de luchtruimbeveiliging op korte afstand.

Om verdachte vliegtuigen die Den Haag al zijn genaderd uit te schakelen, worden op verschillende plaatsen rond de Hofstad NASAMS-systemen geplaatst. De lanceerinstallaties voor luchtdoelraketten komen onder meer op een parkeerplaats bij de Wassenaarseslag te staan. Het is hetzelfde soort luchtverdedigingssysteem dat gebruikt wordt om het Witte Huis en andere overheidsgebouwen in de Verenigde Staten te beschermen.