VVD wil Haagse hoerenbuurt nu echt sluiten

Prostituee
Prostituee
DEN HAAG - De raamprostitutie moet toch uit de Doubletstraat in het centrum van Den Haag verdwijnen. De VVD wil dat er een zogenaamd uitsterfbeleid komt.
Dat betekent dat er door de gemeente geen nieuwe exploitatievergunningen meer worden afgegeven. Bestaande vergunningen mogen ook niet langer worden doorgegeven aan een andere exploitant.
Deze combinatie leidt er volgens de liberalen toe dat het aantal ramen in de straat geleidelijk zal afnemen. En doordat de leegstand dus ook gaat toenemen, zijn de zittende exploitanten sneller geneigd hun zaak te sluiten.

Sluiting lukt al jaren niet

Dat staat in een ‘Aanvalsplan’ voor een leefbaar en veilig Oude Centrum van Den Haag. De VVD pleit al jaren voor sluiting van de Doubletstraat. Mede daarom onderzocht de gemeente afgelopen collegeperiode of er mogelijkheden zijn om de raamprostitutie uit de Doublet- en nabij gelegen Geleenstraat te weren. Maar dat blijkt in de praktijk lastig. Het is of heel duur of het kost jaren.

De VVD wil het  alsnog proberen. De straat trekt veel mensen, er hangen drugsdealers en pooiers rond en dat legt ‘een zware druk op de buurt’, aldus de partij. ‘De Doubletstraat en de verloedering die dat in de hand werk, belemmert de economische kansen voor de omliggende wijk.’

Buurt is verloederd


In het plan van de VVD staan vele andere maatregelen om het Oude Centrum van Den Haag op te krikken. Want dat deel van de stad heeft ‘de potentie heeft om zich te ontwikkelen tot een  moderne en levendige centrumwijk,’ denkt de partij.

Maar er is ook duidelijke kritiek. ‘Ondanks de vele miljoenen die de gemeente de afgelopen jaren in het gebied rondom de Wagenstraat heeft gestoken, ligt deze stadsentree er verloederd bij. Het gebied heeft te kampen met leegstand en verkrotte panden, met illegale prostitutie en een hoge concentratie van massagesalons. De aanwezigheid van zwervers, drugsgebruikers -en dealers, die de dagopvang van het Leger des Heils aan de Wagenstraat bezoeken, zorgt voor grote overlast in het gebied. De leefbaarheid en veiligheid rondom de Wagenstraat komt verder onder druk te staan nu de dagopvang uitgebreid zal worden met een hostel voor 15 zware drugsverslaafden.’

Meer camera's

Vandaar dat er actie nodig is. Tot de Doubletstraat dicht is, moet er hard worden opgetreden tegen rondhangende zwervers, drugsgebruiker en dealers in het Oude Centrum. Er dient een zero tolerance-beleid te komen door veel meer handhavers in te zetten. In tegenstelling tot nu, moeten die er ook na tien uur ’s avonds rondlopen.
Verder pleit de VVD voor veel meer cameratoezicht, bijvoorbeeld op de kruising van de Boekhorststraat met de Nieuwe Molstraat.
Daarnaast moeten de open portieken in sommige straten worden afgesloten, evenals de ruimtes onder de parkeergarage Veerkaden aan de Amsterdamse Veerkade.
De partij signaleert ook dat er in het Oude Centrum diverse verkrotte panden zijn waar drugsgebruikers en dealers samen komen. De Haagse Pandbrigade van de gemeente moet deze in beeld brengen en vervolgens optreden.

Bovendien moet er veel meer straatverlichting komen en dient wildplassen te worden aangepakt. Daarom pleit de VVD voor het aanleggen van  verzinkbare toiletten, bijvoorbeeld op het Rabbijn Maarsenplein.