Partijen halen alles uit de kast: van menu's voor zwevende kiezers tot verspillingsmeters

DEN HAAG - De campagnes van politieke partijen komen anderhalve week voor de verkiezingen op stoom met veel ludieke acties. Van fotowedstrijden tot menu's voor zwevende kiezers.
De Lijst Salman in Noordwijk lanceert maandag een verspillingsmeter. Die houdt bij hoeveel geld het gemeentebestuur in zee zou gooien. Salman geeft als voorbeeld de grondverkoop van het Spacebusiness Park, waarmee Noordwijk bijna een half miljoen euro zou hebben verloren.
Puur Noordwijk houdt een foto-actie tegen plannen voor hoogbouw in de plaats. Met de nieuwe app SnapAR kunnen de inwoners een kopie van de vuurtoren van Noordwijk monteren in hun foto's. Er zijn iTunesbonnen en taarten mee te winnen.
Inpakken en wegwezen
De partij Beter voor Rijswijk rijdt maandagmiddag met een verhuiswagen naar het gemeentehuis. De wethouders krijgen dan dozen aangeboden om alvast hun spullen te pakken. Na de verkiezingen zou er een nieuwe wind moeten gaan waaien.
De Haagse Stadspartij begint een grote campagne met radiospotjes op onder meer West tegen het Spuiforum. Kiezers wordt daarin uitgelegd dat het bouwproject door een nieuwe gemeenteraad kan worden gestopt.
De SP in Leiden wil een culinaire verkiezingsstrijd voeren. In een huiskamerrestaurant wordt een 'zeven zwevend gangenmenu' geserveerd, waarbij SP'ers vertellen over belangrijke thema's. Leidenaren kunnen voor 3 euro per menu aan tafel.