Instellingen

HTM onder grote druk vanwege tramongelukken

DEN HAAG - Het stadsgewest Haaglanden eist in een opmerkelijk harde brief aan de HTM opheldering over het grote aantal ongelukken met trams de afgelopen maanden. Als er geen vertrouwen komt in de aanpak van de vervoerder, kan de HTM zelfs vanaf 2015 het tramvervoer in Haaglanden kwijtraken.

Het stadsgewest – dat verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de regio – noemt de ongevallen en ontsporingen ‘verontrustend’.  Bovendien dreigt hierdoor een tekort aan trams te ontstaan.

Het laatste ongeluk – op 2 maart, waarbij een vrouw zwaargewond raakte – is de druppel voor het stadsgewest. ‘De ongevallen en ontsporingen leiden tot grote financiële, immateriële en imagoschade. Door deze reeks ongevallen dreigt er bovendien een tekort te ontstaan aan het aantal inzetbare voertuigen, waardoor de reiziger niet de beloofde kwaliteit kan worden geboden,’  schrijft de Haagse verkeerswethouder Peter Smit (VVD, verkeer), in het stadsgewest verantwoordelijk voor openbaar vervoer, aan de HTM.

'Meest veilige manier van reizen'

Hij wijst erop dat het openbaar vervoer in steden de meest veilige manier van reizen is. Maar door de ongelukken komt het imago nu onder druk te staan. ‘Dat vind ik onacceptabel.’  Smit wijst erop dat Haaglanden in het verlenen van de concessie voor het openbaar vervoer aan de HTM heeft beschreven wat er wordt verwacht. De vervoerder streeft zelf naar een ‘maatschappelijk voorspelbaar en gangbaar niveau van veiligheid’ voor de reiziger en personeel. Volgens Smit ontstaat nu het beeld dat hieraan niet meer kan worden voldaan.

De bestuurder eist daarom nu van de HTM een overzicht van alle incidenten van de afgelopen drie jaar. Hij wil ook weten wat daarvan de structurele oorzaken zijn en wat de HTM eraan gaat doen.

Veiligheid moet in goede handen zijn

Smit laat ook fijntjes weten dat er in 2015 een nieuwe wet in werking treedt. Dat moet Haaglanden de HTM een veiligheidscertificaat verlenen, zodat het bedrijf het railvervoer mag blijven verzorgen. ‘Ik kan dat alleen doen als ik het vertrouwen heb dat de veiligheid bij de HTM in goede handen is.’

HTM

HTM zegt nog niet te kunnen reageren omdat de vervoerder de brief officieel nog niet heeft.