Bende steekt onderbroeken in de fik voor plofkraken

DELFT - In de regio Delft is vermoedelijk een bende actief die op een wel heel bijzondere manier plofkraken bij pinautomaten pleegt. De bende brengt de automaten tot ontploffing door onderbroeken in brand te steken en in de flappentap te hangen. De politie vraagt vanavond in Team West uitgebreid aandacht voor de reeks kraken.
Het gaat om zes kraken in Delft, Den Hoorn, Berkel en Rodenrijs en Schiedam. Ze zijn gepleegd tussen april en september 2013. Na onderzoek blijkt dat overal dezelfde werkwijze is gebruikt. Eerst wordt er gas in de automaat gespoten. Daarna wordt een lap stof, vaak een onderbroek, in brand gestoken.
De onderbroek werd vastgemaakt aan een lange stok die als het ware als hengel wordt gebruikt. De brandende onderbroek wordt bij de automaat gehouden, zodat die ontploft. Vervolgens ramt een auto een deur naar een ruimte naast de pinautomaat.

Drogisterij zwaar beschadigd

Op deze manier hopen de daders bij het geld te komen, maar dat is geen van de gevallen gelukt. Wel ontstaat er elke keer veel schade aan de automaten en aan de omliggende panden. Aan de Troelstralaan in Delft raakte een drogisterij zwaar beschadigd en in Schiedam moest een naastgelegen supermarkt een week dicht. Bovendien leveren de ontploffingen een groot gevaar op voor omwonenden.
De politie toont vandaag een aantal foto’s van de gebruikte hengels, onderbroeken en een ramauto. Daarnaast zijn er bewakingsbeelden van de kraak in Schiedam, waarop de werkwijze van de bende is te zien. Door het tonen van de foto’s hoopt de recherche op nieuwe informatie over de daders.