'Slachtoffers de Ridderhof hebben geen recht op psychologisch rapport Tristan'

Herdenking Ridderhof 2013
Herdenking Ridderhof 2013
ALPHEN AAN DEN RIJN - De Staat is niet verplicht om de slachtoffers van het schietincident in Alphen aan den Rijn inzage te geven in een rapport over de geestelijke gezondheidstoestand van dader Tristan van der Vlis. Dat heeft het Gerechtshof Den Haag dinsdag in hoger beroep bepaald.
Het rapport heeft het Openbaar Ministerie laten uitbrengen door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Het gerechtshof heeft daarmee de eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter bekrachtigd.
Van der Vlis schoot in april 2011, in winkelcentrum Ridderhof, zes mensen dood, zeventien mensen raakten gewond. Vervolgens pleegde hij zelfmoord.
Het gaat in deze zaak over de nasleep van het schietincident te Alphen aan den Rijn op 9 april 2011. Naar aanleiding van dit incident zijn meerdere onderzoeken verricht, waaronder dit onderzoek door het NIFP naar de geestelijke gezondheid van de Tristand van der Vlis.
De slachtoffers en nabestaanden stellen de Staat en de Politieregio Hollands Midden aansprakelijk voor de door hen als gevolg van het schietincident geleden schade. Om de schuld van de Staat en de politie te bewijzen wilden de slachtoffers inzage krijgen in het NIFP-rapport.