Universiteit Leiden past opleiding aan na klachten van studenten

LEIDEN - Universiteit Leiden gaat de opleiding International Business Law (IBL) van de Rechtenfaculteit aanpassen, na klachten van studenten. Onlangs stuurden zij een brandbrief over het beroerde Engels van hun docenten. Dinsdag hadden de studenten een gesprek met het faculteitsbestuur.
IBL is een deels Engelstalige opleiding voor studenten die een functie ambiëren in het internationale bedrijfsleven. Volgens de brief wordt de opleiding vooral door buitenlandse studenten gevolgd, maar dit klopt niet volgens de universiteit. 'Er zitten alleen Nederlandse studenten met een tweetalige vooropleiding bij IBL', zegt Pauline Schuyt, lid van het faculteitsbestuur. 'Dit maakt het ook gekunsteld om dan ineens met zijn allen Engels te praten bij sommige vakken'.

Uitwisselingsstudenten

Om dit op te lossen wordt bekeken welke vakken wel en niet in Engels gegeven kunnen worden. Europees Recht is goed in het Engels te doen maar Nederlands Recht blijkt lastig bij gebrek aan wetenschappelijke vertalingen van wetboeken. Verder wil de universiteit alle Engelstalige vakken openstellen voor uitwisselingsstudenten uit het buitenland. 
Waarnemers blijven voorlopig de colleges en werkgroepen in de gaten houden. Waar nodig moeten de docenten op cursus om hun Engels bij te spijkeren. 'Hopelijk komen we hiermee tegemoet aan de klachten van onze studenten en kunnen we de opleiding verbeteren', aldus Schuyt.

Ook studenten slecht in Engels

Overigens zegt de universiteit ook meldingen te hebben gekregen van docenten en hoogleraren, die juist vinden dat studenten het Engels onvoldoende beheersen. Dit zou gaan om studenten in een andere IBL-groep.