Instellingen

Ook binnen Haagse CDA verzet tegen bouw cultuurpaleis

DEN HAAG - Niet alleen binnen de Haagse PvdA, D66 en VVD, maar ook binnen het CDA is er verzet tegen de bouw van het nieuwe cultuurpaleis in het centrum van Den Haag, het Spuiforum. Op de kieslijst van die partij staan in ieder geval twee kandidaten die tegen het prestigieuze plan zijn en - als ze worden gekozen - ook tegen zullen stemmen.

De kandidaat-raadsleden Joost van de Poll en David Vriesendorp spreken zich tegen Omroep West openlijk uit tegen de bouw van het cultuurpaleis. Van de Poll zat in het verleden al eens enige tijd in de raad. Hij staat nu op plek 41 op de kieslijst, maar is ervan overtuigd dat hij dankzij een groot netwerk, toch met voorkeurstemmen wordt gekozen in de raad.

Vriesendorp - plek 36 - is oud-directeur van Amnesty International. ‘Als 66-jarige je kandideren heeft iets hovaardigs. Voor ons ouderen is er nog zoveel te doen om de jachtige, ondoordachte plannen van de jeugd in het gareel te brengen,’ is zijn motto. En een van die ondoordachte plannen is wat hem betreft het cultuurpaleis.

'In onze partij veel weerstand'

Tot nu toe spraken vooral kritische leden van de PvdA, VVD en D66 zich openlijk uit tegen de bouw van het nieuwe cultuurpaleis. Maar volgens beide CDA-kandidaten is er ook binnen die partij veel verzet onder de leden tegen het 181 miljoen euro kostende project.

Van de Poll is zeer uitgesproken. Hij vindt de architectuur lelijk, vreest dat het stadhuis in schaduw komt te staan, dat het veel geld kost en slechts voor een beperkt groepje Hagenaars is. ‘Maar ook wordt de stad tweeënhalf tot drie jaar bijna niet te bereiken,’ verklaart hij. ‘Het wordt een vieze bouwput.’

Overal kritische geluiden

De kandidaat belooft dat als hij wordt gekozen, hij tegen de bouw van het cultuurpaleis zal stemmen. Dat geldt ook voor Vriesendorp. ‘We moeten goed nadenken over of we dit project echt moeten doorzetten. Overal in de samenleving hoor je kritische geluiden. En mensen vragen zich af waarom je een gebouw waarop we zo trots zijn als dat van het Nederlands Dans Theater al na 25 jaar moet afbreken.’

De beide kandidaten staat niet erg hoog, maar Van de Poll zeker is ervan overtuigd dat hij met voorkeurstemmen wordt gekozen. En Vriesendorp heeft de hoop dat juist CDA’ers die tegen het Spuiforum zijn, op hen zullen stemmen.

Plan is nog te stoppen

Ook gaan ze er vanuit dat het plan nog is te stoppen. Van de Poll: ‘Ik spreek ook veel raadsleden, ook van andere partijen. Die zeggen: eigenlijk vind ik dat het er doorheen is gedrukt. Dus ik denk dat het wel is terug te draaien.’