Verkiezingsdebat Zoetermeer: coffeeshops, cultuur, bijstand en heilige huisjes

ZOETERMEER - De 13 lijsttrekkers van de politieke partijen in Zoetermeer discussieerden dinsdagavond over coffeeshops, culturele instanties en de bijstand. In het Omroep West/AD verkiezingsdebat in het Stadstheater in Zoetermeer moesten de partijen ook aangeven wat hun heilige huisjes zijn.

Coffeeshops

In Zoetermeer is één coffeeshop. Regelmatig ontmantelt de politie illegale hennepkwekerijen. De eerste stelling is: Een stad als Zoetermeer verdient een tweede coffeeshop. Klaasjan de Jong van het  CDA is het oneens met de stelling: ‘Een coffeeshop is geen speelgoedwinkel, mijn partij wil ouders helpen hun kinderen te beschermen tegen softdrugs.’
Mariette van Leeuwen van Lijst Hilbrand Nawijn (LHN) sluit zich aan bij het CDA: ‘Wij staan voor veiligheid. Coffeeshops zijn geen zuivere koffie en moeten dus dicht.’ Ook Elmer Tan van Lijst Tan is het daarmee eens: ‘Twee coffeeshops zijn niet nodig.’
Alleen D66 ziet wel wat in een tweede coffeeshop voor Zoetermeer. Lijsttrekker Robin Paalvast: ‘Een tweede coffeeshop haalt softdrugs weg uit het illegale circuit en dat is een goede zaak. Jongeren kunnen beter drugs halen in een coffeeshop dan bij een straatdealer.’

Cultuur

Het CKC in Zoetermeer biedt muziek, dans, theater en  beeldende kunst aan voor iedereen. Jaarlijks wordt in Zoetermeer het Bevrijdingsfestival gevierd en ook Culinair Zoetermeer is een grote publiekstrekker. De tweede stelling is: De gemeente moet veel meer investeren in culturele instanties en evenementen.
Marc Rosier van de VVD is glashelder: ‘Ik ben het hier niet mee eens, culturele instanties moeten zelf zorgen voor meer inkomsten, bijvoorbeeld door crowdfunding.’ Ook Zo! Zoetermeer ziet er meer in om geld te steken in veiligheid en zorg. ‘We willen Serious Request naar Zoetermeer halen, we hebben geknokt voor het Stadstheater, maar voor meer cultuur is geen geld,’ zegt Zo-lijsttrekker Marijke van der Meer.
Trots-voorman Ton Lammertink  gaat daarin mee: ‘Er gaat voldoende geld naar kunst en cultuur.’ Alleen GroenLinks is het eens met de stelling: ‘Investeren in de stad is belangrijk en de beste manier is door dat te doen in kunst en cultuur, dat betaalt zichzelf terug,’ zegt Jakobien Groeneveld.

Bijstand

Mensen zitten niet voor de lol in de bijstand, zegt de één. Maar de ander vindt dat er best iets tegenover mag staan, als je geld van de overheid krijgt. De derde stelling is: De gemeente moet veel meer eisen stellen aan mensen in de bijstand.
Lijsttrekker André Bos van ChristenUnie/SGP ziet dat wel zitten: ‘Er zitten 4000 Zoetermeerders in de bijstand, die kunnen we best wel vragen om een tegenprestatie. Overal zijn momenteel vrijwilligers nodig.’ Volgens de PvdA worden er al voldoende eisen gesteld aan mensen in de bijstand. ‘We moeten zorgen dat ze weer aan het werk komen’, zegt Taco Kuiper.
Ron Veelo van OPA gaat daarin mee. ‘Mensen die misschien jarenlang gewerkt hebben en nu in de bijstand zitten, mag je niet straffen.’  Daniel Westhoek van de SP is ook tegen nog meer regels. Volgens de SP moet er beter gekeken worden naar omscholing en het creëren van banen.

Heilige huisjes

Wat geven de partijen nooit prijs in de college-onderhandelingen? Want na de verkiezingen moet er toch samengewerkt gaan worden met andere partijen in de coalitie.
Voor veel partijen is extra geld voor de gezondheidszorg een breekpunt. De SP wil de thuiszorg behouden en heeft daar miljoenen voor over. Ook Zo! Zoetermeer wil  dat er 6 miljoen euro extra naar de zorg gaat.
De ChristenUnie/SGP weigert te bezuinigen op het minimabeleid. Ook de PvdA vindt de armoedebestrijding een heilig huisje. De SP wil dat er 500 betaalbare woningen worden gebouwd in Zoetermeer en gaat zich daar keihard voor inzetten.
GroenLinks maakt zich hard voor meer groen in de stad en staat niet toe dat er meer groen verdwijnt. OPA wil dat er een ouderenloket komt in Zoetermeer.