Haagse PvdA wil weer vaste norm voor sociale huurwoningen

DEN HAAG - De Haagse PvdA wil dat de komende vier jaar weer 30 procent van alle nieuw te bouwen huizen in de stad bestaat uit sociale huurwoningen. ‘Daar ga ik de woningbouwcorporaties aan houden', zei lijsttrekker Rabin Baldewsingh dinsdagavond in Theater de Vaillant in de Schilderswijk tijdens een debat met zijn VVD-opponent Boudewijn Revis.
Tijdens de vorige verkiezingscampagne, vier jaar geleden, liet de PvdA de bij die partij bijna traditionele norm voor sociale woningbouw los. Maar volgens Baldewsingh zal dat nu niet het geval zijn. ‘Dit is een van de belangrijke punten die ik in de collegeonderhandelingen wil inbrengen,’ zei hij desgevraagd na afloop van het debat.
Het was de tweede keer dat de twee aanvoerders van de grootste partijen in de Haagse gemeenteraad rechtstreeks met elkaar in debat gingen. En ook nu bleken ze over fundamentele onderwerpen van mening te verschillen. Zo voelt de VVD niets voor de dertig procent. Volgens hem is sociale woningbouw ‘een magneet voor armoede’.

'Juist te veel woningen'

Volgens de VVD zijn er juist te veel ‘gesubsidieerde woningen’. Die partij wil dat er ongeveer 10.000 moeten worden verkocht.
Baldewsingh neemt naar mate de campagne vordert ook in steeds fellere bewoordingen afstand van de PVV. Dinsdagavond zei hij dat die partij ‘met dom geblaat mensen achter zich kan scharen’. Als de PVV de grootste wordt en de coalitiebesprekingen mag beginnen (‘Wat voor mij ondenkbaar is’), wil Baldewsingh nog wel een telefoontje van de lijsttrekker aannemen. Maar dan alleen om te zeggen dat praten geen zin heeft. De lijsttrekker: ‘We gaan never nooit in een college met een partij plaats nemen.’

'PVV niet uitsluiten'

Revis wilde zover niet gaan. Hij wil de PVV niet op voorhand uitsluiten. Hij gaat met partijen in zee waarmee hij zo veel mogelijk plannen uit het VVD-programma kan realiseren, verklaarde de liberaal.
Beide lijsttrekkers waren het wel over één ding eens. Ze vinden het allebei onbespreekbaar om de bouw van het nieuwe cultuurpaleis op het Spuiplein te stoppen. Volgens Revis getuigt het van betrouwbaarheid om in verschillende collegeperiodes aan grote bouwprojecten vast te houden.