Staatssecretaris Dekker kondigt einde aan van regionale omroepen

Sander Dekker
Sander Dekker
DEN HAAG - Er komt een einde aan het bestaan van de dertien regionale omroepen in Nederland. We gaan toe naar een landelijke organisatie waarbij op veel verschillende plekken wel ruimte is voor onafhankelijke redacties. Dat beeld schetst staatssecretaris Sander Dekker van OCW.
Dekker deed de aankondiging tijdens de ROOS-dagen in Ermelo. Dat is een jaarlijkse tweedaagse bijeenkomst van regionale omroepen.
Dekker kondigde aan zelf het voortouw te nemen nu bestuurders van regionale en landelijke omroepen er niet samen zijn uitgekomen. Hij zei onder meer een prima voorbeeld te zien in het zogeheten BBC-model. Bij dit model is er een landelijke omroep met veel regionale redacties voor het nieuws van dichtbij.

Onafhankelijke redacties blijven

Dekker sprak zijn waardering uit voor het bijzondere nieuws dat de regionale omroepen vergaren. Alleen ziet hij niets meer in het huidige organisatiemodel van dertien directeuren, dertien personeelsadministraties en dertien gebouwen verdeeld over Nederland. Hij pleit voor een gezamenlijke organisatie met veel ruimte voor onafhankelijke regionale redacties.
Dekker wilde nog niet prijsgeven hoe hij dan de samenwerking of fusie tussen NOS en regionale omroepen precies ziet. Ook niet of de regionale omroepen hun eigen tv kanalen zouden moeten opgeven. In het begin van zijn toespraak had hij alle lof over de berichtgeving van TV West in 2008 over de problemen bij ADO Den Haag. Dekker was toen wethouder in Den Haag,

'Wat brengt ons dit verder?'

Directeur Gerard Milo van Omroep West is blij dat staatssecretaris Dekker veel waardering heeft voor de programma's van de regionale omroep. De reoganisatieplannen komen voor hem niet als een verrassing: 'ik vraag me alleen af of je de problemen oplost door de omroepen zelf weg te organiseren. Ik zie niet wat ons dat verder brengt'.