NVJ: politie moet journalisten hun werk laten doen

DEN HAAG - De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil in gesprek met de nationale politie over een aantal incidenten tussen journalisten en hulpverleners. Anderhalve week geleden ging het onder meer mis bij een ongeluk in Wassenaar.

Door John van der Tol

Op tennispark De Oude Eik viel een jong meisje op zondag 2 maart door het dak van een schuur heen. Het kind raakte zwaargewond en moest met spoed naar het ziekenhuis gebracht worden. Vanwege de grote hoeveelheid hulpverleners, kwamen ook meerdere journalisten in actie.
Een fotograaf van de website Regio15 kreeg op dat moment een aanvaring met een politieagent. 'Onze collega liep op de openbare weg bij het tennispark en hoorde dat hij geen foto’s mocht maken', zegt René Hindriks, beheerder van de site. 'De agent vertelde hem dat hij weg moest.'

'Goed opgelost'

Woordvoerder Wim Hoonhout van de politie laat weten dat de kwestie uiteindelijk op een fijne manier uit de wereld is geholpen. De beheerder van Regio15 kan dat beamen. 'De zaak is goed opgepakt door de politie en naar alle tevredenheid opgelost', aldus Hindriks.
Volgens Hoonhout was er in Wassenaar sprake van een 'reactie op een reactie'. 'Dat vergt soms aanpassingen van de politie, maar ook van journalisten', zegt hij. 'Over de houding van de fotograaf was misschien ook wel iets te zeggen. Gelukkig is het aantal incidenten bij ons beperkt.'

Landelijk in gesprek

Toch wil de NVJ op nationaal niveau met de politie praten over een reeks incidenten, op onder meer Vlieland. Daar sloeg een politieagent vorige week een camera uit de handen van een journalist. 'Wij tillen hier zwaar aan', zegt algemeen secretaris van de NVJ, Thomas Bruning.
'Dit is een duidelijk signaal dat er iets niet goed gaat in de instructie naar agenten toe, ondanks het instructiekaartje van de nationale politie, dat een toelichting geeft op de politieperskaart.' De NVJ en de politie bespreken het onderwerp in het komende kwartaaloverleg.