Elsevier: Bodegraven-Reeuwijk en Gouda steeds dieper in de schulden

Huis
Huis
DEN HAAG - Gouda en Bodegraven-Reeuwijk staan er financieel zeer slecht voor. Dat blijkt uit een onderzoek van weekblad Elsevier en accountantskantoor Deloitte.
Het huishoudboekje van beide gemeenten zou 'zeer ongezond' zijn. In het onderzoek is gekeken naar de jaarrekening, de schulden en het eigen vermogen. Volgens Elsevier is dat belangrijke informatie voor de verkiezingen van 19 maart.
Gemeenten krijgen er volgend jaar meer taken bij van de rijksoverheid. Als de lokale bestuurders nu al niet rondkomen, zullen ze flink moeten bezuinigingen.
Schuld loopt op
In Gouda is de schuld omgerekend per inwoner inmiddels ruim 3800 euro. De gemeente heeft nog maar weinig eigen vermogen in kas: 284 euro per Gouwenaar. Bodegraven-Reeuwijk kampt met een schuld van ruim 4500 euro en kan terugvallen op een eigen vermogen van 317 per inwoner. Uit een inventarisatie van de provincie bleek onlangs ook al dat veel gemeenten er financieel slecht voor staan.
Een commissie van Provinciale Staten praat woensdagmiddag over het toezicht van Zuid-Holland op de lokale huishoudboekjes.