Instellingen

Israëlische ambassade Den Haag dicht door staking

DEN HAAG - Een slepend arbeidsconflict tussen Israëlische diplomaten en hun werkgever heeft geleid tot een staking die onder meer de ambassade in Den Haag lamlegt. Volgens een diplomaat is de ambassade vrijwel gesloten. 'We zijn eigenlijk al dicht, behalve dan dat het pand niet letterlijk op slot is', zei de diplomaat woensdag in de missie in Den Haag.

'Voor Nederlandse bezoekers maakt dat niet uit, want die hebben geen visum nodig', aldus de diplomaat. Mensen die wel een visum voor Israël nodig hebben, kunnen dat nu niet krijgen.

Israëlische diplomaten staken onder meer omdat ze nog steeds 12 jaar geleden vastgestelde salarissen krijgen en zouden worden gediscrimineerd door het Israëlische ministerie van Financiën. Dat gebeurt onder meer door extra belasting op hun inkomen als in het buitenland werken. De diplomaat houdt naar eigen zeggen slechts 'een schaduwsalaris' over.

Bemiddelingspoging mislukt

Begin deze maand zijn de diplomaten weer actie gaan voeren, nadat een maandenlange bemiddelingspoging was mislukt. Volgens de bond van werknemers van het ministerie van Buitenlandse Zaken onderhandelen 'de financiële bureaucraten van het ministerie van Financiën' niet te goeder trouw.

De acties zouden Israël diplomatiek isoleren, maar de Britse premier David Cameron was woensdag toch in Israël op bezoek. Dat is volgens de diplomaat helemaal achter de rug van het ministerie om geregeld door de Britse ambassade en de regering in Jeruzalem.